12 trendiä sosiaalisen median markkinointiin 2022-2025

24.04.2023

Somen käyttäjien määrä on ollut hurjassa kasvussa. Vuonna 2022 sosiaalisen median käyttäjiä on noin 4,6 miljardia. Vuoden 2017 2,5 miljardista määrä on lähes tuplaantunut. Vain viidessa vuodessa. Myös Suomessa noin 70 % ihmisistä viettää aikaansa somessa noin keskiarvona.

Mitä tapahtuu somessa ja markkinoinnissa 2022, 2023, 2024 ja 2025? Ennustaminen on mahdotonta, mutta trendit ovat ilmassa.

Yrittäjä, nappaa tästä trendit ja sovella omaan markkinointiisi. Käytännönläheisiä ja konkreettisia ovat nämä 12 vinkkiä trendeistä.

 1. TikTok kasvaa ennätysvauhtia.
 2. Sosiaalinen media on asiakaspalvelukanava.
 3. Kriiseihin kannattaa varautua somessa.
 4. Mainosrahat menevät sosiaaliseen mediaan.
 5. Aitous ja luottamus myyntivaltteina.
 6. Palvele myös äänellä ja podcasteilla.
 7. Kauppaa somesta.
 8. Lyhyet videot voittavat kuvat ja tekstit 6-0.
 9. Some on osa arkea yhä vahvemmin.
 10. Facebook edelleen ykkösenä suosiossa - toistaiseksi.
 11. Yksittäisen julkaisun huomio mitataan sekunneissa.
 12. Somen käyttäjistä sinunkin markkinointi- ja myyntivoimasi?

1. TikTok ennätyssuosioon

Facebook on suosituin some yleismaailmallisesti. Mutta TikTok on se, jonka nuoremmat valitsevat. TikTok kasvaa ennustuksiakin nopeammin. Ennusteissaan eMarketer näyttää, että alle 25 vuotiaiden Facebook-käyttäjien määrä tippuu alle 15 % 2023. Ja TikTokin käyttäjämäärä kasvaa jo 44 prosenttiin alle 25 -vuotiaissa.


Retailwiren 2021 tutkimus osoitti, että TikTok videot ovat erittäin tehokkaita brändeille, joiden kohdeyleisö on Z-sukupolvea. [Z on syntynyt 1996-2015]. Tämä sukupolvi haluaa että heitä ymmärretään, ei määritellä! He ovat esimerkiksi niitä, jotka ostivat liput Donald Trumpin tapahtumaan - ja jättivät tulematta.

Lähes 40 % tästä ikäluokasta sanoi, että TikTok on heille uusien tuotteiden tutustumis- ja ostopaikka. Kun yleisö on jo noin uskollista, se tarkoittaa, että mainosrahat valuvat TikTokille ennennäkemätöntä vauhtia.

2. Some asiakaspalvelussa

Asiakkaat eivät jaksa odottaa. He haluavat vastauksen kysymyksiinsä välittömästi. Hubspot teki kyselyn, jossa 90 % vastaajista kertoi haluavansa välittömästi vastauksen, jos heillä on asiakaspalveluun kysymyksiä. "Välittömästi" = alle 10 minuuttia. Kuten kuvasta näkyy, lähes puolet käyttäjistä haluaa asiakaspalvelua yritysten Twitter-, Facebook ja Instagram-kanavista.

Miten sinä voisit antaa asiakkaillesi WOW-kokemuksia somessa? Kuten Zappos tekee ja haluaa kertoa sen Facebook-sivullaan.

3 Varaudu kriiseihin

Koska ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa somessa, se tarjoaa kanavia myös väärinymmärryksille, kriiseille ja vihapuheelle. Some on ääntä nopeampi ja vähäinenkin asia voi hetkessä paisua suhteettoman isoksi. Yritykset todellakin kaipaavat apua kriiseihin varautumiseen ja hoitamiseen. Myös oman äänensävyn löytämiseen tarvitaan apua, sillä asiakkaat arvostavat läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä. Ja nopeutta.

Jopa 40 % asiakkaista vaatii erään tutkimuksen mukaan vastausta 30 minuutin sisällä, jos kriisi puhkeaa.

Kun pommit putoilevat, ei ole aikaa ryhtyä rakentamaan pommisuojaa.

Rakenna oman yrityksesi varautumissuunnitelma jo etukäteen ja nukut yösi levollisemmin. Jos huomaat jotain tai saat viestin asiakkaalta, tiedät mitä pitää tehdä nopeasti.

Ensimmäinen askel: Tietoisuus ja seuranta: mitä meistä puhutaan somessa. Kriisin keskellä odotetaan vastauksia jo silloin kun jotain on tapahtumassa. Tänään. Ei ensi viikolla tai ensi kuussa.

Case: Weberin grilli ja Meatlofin reseptin julkaisu. Weber julkaisi uutiskirjeessään muusikko Meatloafin grillausreseptin, samana päivänä, kun muusikko kuoli. Onneksi Weberin viestintä oli hereillä ja sai liikkeelle anteeksipyynnön välittömästi. Weberin maine ei kärsinyt suhteettoman paljon, vaikka somessa siitä puhuttiinkin. Alla eräs Twitter-viesti.

Pyöriä ja juoksumattoja valmistava Peloton ei reagoinut tarpeeksi nopeasti tapahtumaan, jossa 1,5 vuotias lapsi kuoli heidän juoksumatollaan. Asiakkaat ja suuri yleisö raivostuivat, koska Pelottoman vastaus, anteeksipyyntö ja takaisinveto kyseiselle tuotteelle kesti viikkoja.

Vaikka nämä esimerkit ovat rapakon takaa ja isoja yrityksiä, niin se miten nopeasti reagoit - ja mitä sanot ratkaisee myös pienyrittäjänä tulevaisuuden näkymät.

4. Some kahmii mainosrahat

Vuoden 2021 tutkimuksessa markkinoijat sanovat, että Facebook ja Instagram mainokset antavat heille parhaan tuoton (ROI, return on invest) mainosinvestoinnille.

Kuluttajat löytävät uusia tuotteita ja brändejä sosiaalisesta mediasta ja lähes 80 % (GWI Social Report) somen käyttäjistä sanoo, että he etsivät tietoa brändeistä ja tuotteista sosiaalisesta mediasta.

Survey Monkeyn data osoittaa, että jopa 48 % sosiaalisen median käyttäjistä on ostanut tuotteen nähtyään mainoksia. Samassa tutkimuksessa kerrotaan, että yli puolet käyttäjistä on kyllästynyt mainoksiin. Mutta, silti ne ovat tehokkaita.

5. Aitous ja luottamus myyntivaltteina

Ihmiset eivät kiinnostu brändeistä jotka puhuvat vain itsestään ja omista tuotteistaan. Ihmiset haluavat hyödyllistä tietoa joka auttaa heitä elämässä eteenpäin kohti tavoitetta tai kohti ongelman ratkaisua ja tunteeseen perustuvan suhteen. He haluavat nähdä, että brändi on inhimillinen ja arvostaa samoja asioita kun hekin.

Brändin aitous tarkoittaa, että yritys on rehellinen itselleen ja asiakkailleen.

Yksi suosikeistani on Nani Swimwear. Tavoitteena on välittää autenttista sanomaa ja rakentaa luottamusta asiakkaiden kanssa.

Mitä Nani Swimwear tekee?

 • Perustaja on itse säännöllisesti Instagram-videoilla - tämä on myös yksi trendi: yrityksen johdon on oltava mukana kasvoillaan yrityksen sosiaalisen median kanavissa. Se rakentaa tehokkaasti luottamusta!
 • I am Nani esittelee erilaisia naisia
 • Nani Swimwear näyttää miten uikkarit päällä voi harrastaa mitä vain uinnista patikointiin
 • Nani julkaisee sisältöjä kehopositiivisuudesta
 • Mallit eivät ole langanlaihoja supermalleja, vaan samanlaisia taviksia kuin sinä ja minä (samaistuttavuus)

6. Palvele myös äänellä ja podcasteilla

Vuonna 2021 yli 40 % yli 12-vuotiaista amerikkalaisista kuunteli ainakin yhtä podcastia. Tulevaisuuden trendi on luoda äänisisältöjä yhä kasvavalle joukolle asiakkaita. Sosiaalisen audion käyttö on seuraava kiinnostava sisältömuoto, koska teksti ei ole tarpeeksi ja video on liikaa, audio on juuri se oikea. Se merkitsee mahdollisuutta yhteyteen ilman videon nurjia puolia. Olisiko se sopiva ujoille suomalaisille?

7. Kauppaa somesta

Pandemia syöksi virtuaalisen shoppailun ennätyslukemiin ja sitä myöden somekanavat kasvattavat mahdollisuuksiaan ja suosiotaan kaupankäynnin alustoina.

Ylil 80 miljoonaa ihmistä pelkästään USAn mantereella ostaa tuotteita suoraan sosiaalisesta mediasta, jossa kasvua on yli 25 %. Alle 25 vuotiasta jopa 30 % on klikannut Instagram storyn Shop-linkkiä. Kasvutrendi on nimenomaan nuorissa ja heissä jotka seuraavat somevaikuttajia.

Instagram on yksi johtavista kaupankäynnin paikoista sosiaalisessa mediassa.

8. Lyhyet videot voittavat kuvat ja tekstit 6-0

TikTok 15 sekuntia, 60 sekuntia, 3 minuuttia. Instagram Reels 15, 30, 60 tai 90 sekuntia. Kuten huomaat, todella tiukkaan pakettiin sanoma puristetaan.

Monissa tilanteissa video toimii tehokkaammin kuin kuvajulkaisut sosiaalisessa mediassa. Erityisesti TikTokissa - jossa on vain videosisältöjä sekä Instagramissa, jossa video saa tuplasti enemmän kiinnostusta ja sitoutumista aikaan.

9. Some on osa arkea

Noin 70 % suomalaista käyttää sosiaalista mediaa kuukausittain ja vaikka lukema on jo korkea, se kasvaa edelleen. Kasvussa ei ole vain käyttäjät. Yhä enemmän aikaa meiltä itse kultakin kuluu sosiaalisen median kanavien ja koukuttavien sisältöjen parissa.

Keskimäärin jokainen ihminen tällä planeetalla käyttää somea 145 minuuttia päivässä. Tämä siis karkea keskiarvo, koska on valtava määrä ihmisiä jotka eivät pääse nettiin ja toisaalta jotkut viettävät siellä lähes koko valveillaoloaikansa..

10. Facebook ykkösenä - toistaiseksi

Tähän asti 14 vuotta Facebook on ollut suurin ja kaunein ja pitää pintansa edelleenkin, vaikka kilpailu kiristyy. Youtube seuraa lähellä. Kuvassa globaalit käyttäjämäärät.

11. Yksittäisen somejulkaisun saama huomio mitataan sekunneissa

Ihmiset siis viihtyvät yhä enemmän somessa, mutta yksittäiselle julkaisulle heillä on yhä vähemmän aikaa. Tutkimukset osoittavat, että keskittyminen johonkin yksittäiseen on tippunut 8 sekuntiin. 2002 se oli vielä 12 sekuntia.

Laitteella on väliä. Tietokoneelta sosiaalisen median kanavia käyttävät viettivät keskimäärin hieman pidempään kuin mobiilikäyttäjät. Esimerkki: Facebookin selainkäyttö 2,5 sekuntia/julkaisu, mobiilikäyttö 1,7 sekuntia/julkaisu.

12. Somen käyttäjistä sinullekin markkinointivoimaa (UGC)

Käyttäjien tuottama sisältö kiinnostaa yrittäjiä ja yrityksiä.

Aloitetaan perusteista: UGC (User-Generated Content) tarkoittaa käyttäjien luomaa sisältöä. Joskus sitä kutsutaan myös kolmannen osapuolen sisällöksi tai kuluttajien luomaksi sisällöksi. Mitä se siis tarkalleen ottaen on? Se on juuri sitä, miltä kuulostaakin: asiakkaidesi luomaa sisältöä brändistäsi.

Asiakkailla on erilaisia motiiveja luoda sisältöjä - he vain tykkäävät brändistäsi ja haluavat luoda julkaisuja. Voit myös rohkaista ja kannustaa heitä jakamaan. Uudet vaatteet ja asusteet - kuva jakoon Instagramiin valitulla hashtagilla. Tai videota ruokaboxin avauksesta Youtubeen. Boom! Tämä on käyttäjän luomaa sisältöä. Ja brändille todella arvokasta.

Johtopäätökset

Sosiaalisen median käytön ennustetaan pysyvän kasvu-uralla seuraavat 2-3 vuotta.
Somen jätit: Facebook, Instagram ja Snapchat eivät todennäköisesti ole häviämässä mihinkään, vaikka kilpailu kiristyy.

 • 24 tunnissa häviävät sisällöt, 15-60 sekunnin videot ja tekoäly varmistavat, että käyttäjät eivät voi vastustaa somea ja viihtyvät kanavilla päivittäin piteneviä aikoja.
 • Kasvava somen käyttö ja yleisön sitoutuminen kasvattavat sosiaalista kaupankäyntiä ja tuottavat myyntiä.
 • Yritysten täytyy luoda ja räätälöidä yhä uusia strategioita ja sisältöjä ja sopeutua muutoksiin joita kanavat julkistavat tiuhaan tahtiin.

Jos kiinnostuit trendipetterin* ennustuksista ja haluat itsellesi tai organisaatiollesi trendi-inspiraatiota, varaa 15 minuutin sparraus.

https://calendly.com/marjanousiainen/15min

***

Tämä trendikatsaus perustuu asiakastyöhön, omiin tutkimuksiin ja kokemuksiin sekä aiempien trendikatsausteni vertailuun, kuten

Somen trendit 2022

Sosiaalisen median markkinoinnin trendit 2021

Sosiaalisen median trendit 2018

ja

9 trendiä henkilöbrändäykseen 2022

...sekä kansainvälisiin artikkeleihin.

https://explodingtopics.com/blog/social-media-trends

https://www.surveymonkey.com/curiosity/74-of-people-are-tired-of-social-media-ads-but-theyre-effective/

https://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users/

PS. Mikä *trendipetteri? Eräs työurani alkuaikojen pomo nimitti minut trendipetteriksi seurattuaan intoani etsiä uusia tapoja markkinoida videoelokuvia. Olen utelias kaikelle uudelle, vuodesta toiseen ja haistelen trendejä innokkaasti, ihan trendipetterinä.