DIGIMARKKINOINTI - SUOMI -sanakirja 

18.04.2023

Onko joskus mahdotonta ymmärtää mitä digitaalisen tai sosiaalisen median kouluttaja tai myyjä sinulle puhuu? Suusta pulppuaa paksua mongerrusta, josta sinä tai Erkkikään ei ota selvää! Sanat kuten SEO, SEM, CTR ja Inbound siellä toistuu, mutta mitä ne tarkoittavat ja mitä sinä niistä hyödyt? Tässä sinulle sanastoa Digimarkkinointi - Suomi. Opettele ja ymmärrä, niin saat digitaalisen markkinoinnin ja myynnin työkaluista tehot irti. Jos kohtaat palveluntarjoajan, sinua ei enää huijata. 😂

Miksi tämä on tärkeää? Koska valta markkinoinnissa on siirtynyt asiakkaalle, etkä yrittäjänä tai myyjänä pärjää perinteisellä tuuppausmarkkinoinnilla, vaan sinun on ymmärrettävä mitä se asiakas haluaa. Markkinointi ei ole sitä, että laitetaan mainos jonnekin ja odotetaan asiakkaita, vaan markkinointi on kannattavaa asiakashankintaa, jossa mitataan investoinnin tuottoa ja tehdään aktiivisesti sisältöä, joka on laadukasta ja vetää puoleensa oikeita asiakkaita.

Digimarkkinointi-Suomi -sanakirja on ensimmäinen askeleesi kohti digimarkkinointia.

ALGORITMI

Algoritmia voit verrata resepteihin ruoanlaitossa. Herkullisen makunautinnon sijaan saat sinulle herkkuja sisältöjä nähtäväksi. Algoritmi osaa ja oppii käyttäytymisesi, klikkaustesi ja tykkäämisesi perusteella. Jokainen klikkaus ja vuorovaikutus muokkaa reseptiä eli algorimia ja sitä mitä jatkossa näet.

Algoritmi on siis digitaalisen maailman matemaattinen sääntö, jolla hakukoneet määrittävät hakutuloksia ja some-kanavat sisältöjen näkymistä. Ulkopuolisen on mahdoton tietää miten algoritmi toimii. Esimerkiksi Facebookin algoritmi on salainen. Hootsuiten blogissa lisää tietoa miten saat Facebook Algoritmista hyödyt irti.

ASIAKASPOLKU

Hei, olet juuri FutureMarjan asiakaspolulla, tervetuloa! Polku perustuu ajatukseen, että jokaiseen asioinnin vaiheeseen on omat räätälöidyt tavoitteet ja toimenpiteet. Erilaisia sisältöjä houkutteluun, sitouttamiseen ja ilahduttamiseen. Asiakaspolun kuvaamisella pyritään ymmärtämään asiakkaan tarpeita ja motiiveja ja ohjaamaan häntä eteenpäin. Harva kävijä ostaa ideaa tai tuotetta ensimmäisellä kerralla, joten kyseessä on myös luottamuksen rakentaminen. Tervetuloa uudelleen!

AVAINSANA (Keyword)

Avainsanalla pyrit tulemaan löydetyksi. Käytät fiksusti avainsanoja, jotta ihmiset jotka tekevät hakuja hakukoneissa löytävät sinut ja palvelusi tai tuotteesi. Hakusanat ja hakulausekkeet ovat puolestaan potentiaalisten asiakkaidesi käyttämiä sanoja ja termejä.

Tiedät onnistuneesi, kun palveluitasi ja tuotteitasi etsivä löytää sinun verkkosivusi. Käyttämäsi avainsanat kohtaavat hakijoiden käyttämät hakulausekkeet.

AVAINSANATUTKIMUS

Avainsanatutkimus liittyy edelliseen ja on hakukoneoptimoinnin osa. Selvität mitä hakutermejä eli avainsanoja kohdeyleisö käyttää hakiessaan johonkin aiheeseen liittyen hakukoneista. Lopputuloksena sinulla on lista avainsanoja, joilla haluat sijoittua hakukoneissa. Google Adsissa on työkalu Avainsanojen suunnittelija, keyword tool, jota kannattaa hyödyntää.

BOUNCE RATE %

Bounce Rate % = välitön poistumisprosentti verkkosivulta. Heti poistuneiden suhde kaikkiin sivulle tulleisiin. Mittaa sivuston laatua ja kiinnostavuutta sekä käytettävyyttä. Jos sadasta kävijästä 80 poistuu välittömästi, kannattaa kysyä miksi?

CPA (Cost per Action)

Määrittelemäsi toiminnon eli esimerkiksi liidin tai myyntipahtuman kustannus. Maksat vain myynneistä. Harvemmin käytetty maksuperusteena Google-markkinoinnissa.

CPC (Cost per Click)

Yhden klikkauksen keskimääräinen hinta. Maksat vain, kun joku klikkaa mainosta. Google Ads-mainonnassa yhden klikkauksen hinta on korkeampi, jos hakusanalla on voimakas kilpailu.

Miksi seurata: varmistat, että hankit liikennettä järkevällä kävijäkohtaisella kustannuksella

CPM

(Cost per Mille) CPM, tuhannen näytön hinta

Kuvaa tunnettuuden kasvua. Luo edellytyksiä brändin kasvulle, mutta ei kuvaa lainkaan tuloksia. Mitä tapahtuu klikkauksen jälkeen?

CTA (Call to Action)

Toimintakehote, joita kannattaa käyttää runsaasti verkkosivuilla eri paikoissa. Ohjaa kävijää toimimaan halutuamallasi tavalla. CTA voi olla: Lue lisää, Ota yhteyttä, Osta nyt, Tilaa uutiskirje.Jaa kaverille. Kävijät saa taatusti toimimaan paremmin, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus tai jopa useita.

CTR (Click Through Rate)

Mainosten klikkausprosentti kertoo, kuinka moni mainoksen nähneistä on klikannut sitä. CTR:n avulla mitataan mainonnan toimivuutta. Esimerkiksi Facebook-mainonnassa seuraat kiinnostavatko mainokset riittävästi. Pyri mahdollisimman korkeisiin osuvuuspisteisiin.

GDPR (General Data Protection Regulation)

Tietosuoja-asetuksen tavoitteena on varmistaa henkilötietojen käsittelyä koskevien sääntöjen yhtenäinen soveltaminen kaikkialla EU:ssa. Asetus parantaa tietosuojaa ja lisää henkilötietorekisteriin kuuluvien oikeuksia. GDPR teki jokaisesta suomalaisesta yrityksestä rekisterinpitäjän sekä suurimmasta osasta henkilöstöä henkilötietojen käsittelijän. Onhan verkkosivuillasi tietosuojaseloste?

GOOGLE ADS

Tällä työkalulla teet maksettua hakusanamainontaa Googlen hakukoneessa. Google Adsista käytettiin aiemmin nimeä Google AdWords.

GOOGLE DISPLAY

Googlen hakutulosten ulkopuolisia mainoksia, joita Google näyttää Display-verkostossaan muualla kuin omilla verkkosivuilla. Mahdollistaa myös kuvamainokset, animoidut bannerit, ja videomainokset.

GOOGLE ANALYTICS

Verkkosivustojen analytiikkaohjelma, jolla seuraat omien verkkosivujesi kävijöitä ja markkinoinnin tavoitteiden toteutumista. Kannattaa asentaa Google Analytics heti uusille sivuillesi.

INBOUND

Inbound on HubSpotin perustajan Brian Halliganin kehittämä termi markkinoinnille, jossa tunnustetaan, että valta on ostajalla.

Inbound- ja Outbound-markkinoinnin erottaa toisistaan kysymys: Kenellä on aloite ja sitä kautta valta?

Inboundissa ostajalla on valta. Hän löytää potentiaalisen yrityksen ja myyjän etsiessään tietoa oma-aloitteisesti. Yritys palvelee ostajaa verkossa hyödyllisellä sisällöllä silloin kun ostaja itse haluaa ja sillä laitteella kuin haluaa. Hän antaa luvan markkinoida itselleen, tilaa esimerkiksi uutiskirjeen ja jättää sähköpostinsa, koska kokee sen hyödylliseksi. Myyjän rooli korostuu ostotapahtuman loppupäässä, jos ollenkaan.

Taitavimmat tekevät myyntiä inboundina eli luovat kiinnostavaa sisältöä, joka houkuttelee oikeita ostajia puoleensa. Aiemmin olen haastatellut inboundin Suomen huippua, Andrei Koivumäkeä, jonka bisneksessä neliöt liikkuvat.

Kirjaan tähän vielä outboundin olemuksen. Outbound-markkinoinnissa myyjä on aloitteellinen ja määrittelee kanavat ja ajat. Outboundia ovat mm suoramarkkinointi tai kylmäsoittelu ja perinteinen kampanjalähtöinen markkinointi. Tätäkö sinä vielä teet?

KONVERSIO

Verkkosivulle määrittelemäsi toimenpide, jota haluat mahdollimman monen kävijän tekevän eli klikkaavan. Konversiota edistää CTA (Call to Action), toimintakehote. Sinä määrittelet konversiot, joita haluat mitata. Konversio voi olla esimerkiksi yhteydenottolomakkeen täyttäminen, uutiskirjetilaus tai verkkokauppaostos.

Konversioprosentti kertoo, kuinka monta prosenttia sivuston tai sivun vierailijoista on tehnyt halutun toimenpiteen.

LIVE

Livelähetykset ovat käytössä mm Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa sekä Youtubessa. Live on näkyvyyttä lisäävä suora lähetys, joka jää aikajanalle näkyviin myös tallenteena. Seuraajat pääsevät kommentoimaan lähetystä sen aikana. Facebookissa seuraajat voivat myös 👍 🤣 😡 ❤ mitä mieltä ovat sisällöstä. Livelähetyksen tekijä näkee, ketkä seuraavat lähetystä ja mitä he kommentoivat ja voi puheessaan vastata kysyjille.

LONG TAIL KEYWORD

Pitkä hakusana on tarkempi kuvaus haettavasta asiasta (esim. valkoiset tennissukat vrt. sukat).

METAKUVAUS

Metakuvaus (metadiscription) on verkkosivun tiivistelmä, usein sivun ensimmäinen kappale. Tee napakka teksti ja koeta herättää lukijan mielenkiinto. Google ei aina näytä metakuvausta, vaan päättää, mitä sivusta haussa kerrotaan.

NATIIVIMAINONTA

Mainostajan itse tuottama sisältö julkaistaan perinteisessä digimediassa. Natiivisisältö näyttää ulkoisesti journalismilta, mutta on merkitty "maksettu mainonta" -ilmoituksella.

OMA MEDIA

Oma media on yrityksen tai brändin mediakokonaisuus, jonka hallinta ja sisällöt ovat omissa käsissä. Verkkosivusto, some-kanavat, asiakaslehti, intra, uutiskirje tai oppaat ja esitteet. Myös oma henkilökunta kannattaa sijoittaa omaan mediaan sekä asiakaspalvelu, rekrytointi, myynti ja kaikki kohtaamiset asiakkaiden ja muiden tärkeiden profiilien ja persoonien kanssa.

ORGAANINEN HAKUTULOS

Orgaaniseen hakutulokseen vaikuttaa sivuston sisältö, linkitykset, rakenne ja tekniikka, joita pyritään kehittämään hakukoneoptimoinnilla. Orgaaninen on ilman maksettua mainontaa saatu tulos hakukoneessa.

RETARGETING, REMARKETING

Remarketing on display tai toiselta nimeltään bannerimainontaa, jota näytetään niille, jotka ovat jo vierailleet verkkosivustollasi. Mainos näytetään siis henkilölle, jolle yrityksesi tai tuotteesi on jo jotenkin tuttu. Kohdennuksen voi tehdä tietyn ajan sisällä vierailleille, kiinnostuksen kohteiden mukaan tai jos sinulla on verkkokauppa, voit kohdentaa mainonnan heille, jotka hylkäsivät ostoskorin verkkokaupan kassalla.

ROI

Return of Investment, markkinointipanostuksen tuotto. Yksinkertaisin digimarkkinoinnin mittari.

  • ROI = (P – C) / C * 100% , jossa
  • P = panostuksen (esim. kampanjan) tuotto
  • C = kustannukset

SEO

Search engine optimation, hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimoinnilla pyrit parantamaan verkkosivustosi orgaanista näkyvyyttä (ei maksettua). SEO on joukko toimenpiteitä, jonka tarkoituksena on nostaa hakukoneista tulevan liikenteen määrää ja laatua sijoittumalla mahdollisimman korkeille sijoituksille hakutuloksissa.

SEM

Search engine marketing = SEO ja hakusanamainonta yhdessä. Hakusanamarkkinointi tarkoittaa hakukonenäkyvyyden kasvattamista sekä hakukoneoptimoinnin että maksetun mainonnan avulla.

SISÄLTÖMARKKINOINTI

Sisältömarkkinointi on toimintamalli, jossa houkuttelet ja palvelet yrityksesi tai organisaatiosi omilla sisällöillä tärkeitä persoonia tavoitteena tulla löydetyksi, sitouttaa ihminen sisällön kuluttajaksi ja saada hänet palaamaan. Sisällöt julkaistaan omissa kanavissa verkkosivulla, blogissa tai some-kanavissa.

SISÄLTÖSTRATEGIA

Sisältöstrategia on konkreettinen työkalu, jonka pohjalla on liiketoimintastrategia tai muu koko organisaatiota ohjaava suunnitelma. Se helpottaa arkista työtä ja ohjaa kaikkia toimenpiteitä kohti yhteistä tavoitetta ja sen toteuttamista.

Sisältöstrategiaan kuuluvat tavoitteet, kanavat, persoonat/profiilit, sekä käytännön sisältömarkkinoinnin keinot joilla persoonat tavoitetaan. Luonnollisesti myös mittarit seurantaa varten.

VAIKUTTAJAMARKKINOINTI

Vaikuttajamarkkinointi on tapa tehdä yhteistyötä oman brändin tai yrityksen ulkopuolisten vaikuttajien, mielipidejohtajien ja kiinnostavien somevaikuttajien kanssa. Etsitään yrityksen arvojen ja kohderyhmien kannalta oikeita vaikuttajia, joiden kautta ja avulla kerrotaan yleisöä aidosti kiinnostavia tarinoita. Vaikuttajat voivat olla mm. bloggaajia, tubettajia, snäppääjiä, instaajia, artisteja tai vaikka urheilijoita. Oleellista on, että heillä on oma, sitoutunut yleisönsä, sekä halu tuottaa ja jakaa yritysten brändisisältöjä omassa kanavassaan. Yhteistyölle ei kannata laittaa liikaa ohjeita ja sääntöjä, sillä vaikuttajilla on isot yleisöt juuri sen heidän omaleimaisen tavan vuoksi. Mittarit ja tavoitteet asetetaan yhdessä.

Puuttuiko sanakirjasta joku tärkeä digimarkkinoinnin sana ja selitys? Kerrothan minulle! Lähetä viesti: marja@marjanousiainen.com.

Haluatko kuulla ja oppia lisää ja laatia yrityksellesi digitaalisen markkinoinnin strategian.