Kirkas bisnessuunnitelma tuottaa menestyvän yrityksen

19.04.2023

Kuinka kirjoitat yrityksesi bisnessuunnitelman ja herätät rahoittajien kiinnostuksen?

Kun Brian, Joe ja Nate perustivat Airbnb:n heillä oli ilmapatja, yrittämisen intohimo ja visio matkailun ja majoittamisen markkinan täyskäännöksestä ja mullistavasta ideasta, mutta ei kirkasta ideaa miten lähestyä rahoittajia tai pitchata rahoituskenttää.

Tämä teksti kumpuaa ideasta, että esimerkiksi pääomasijoitusyhtiötä varten tehtävä työ kantaa kaikkialle bisneksessä. Se jämäköittää brändin kirkastamista, viestintää, median konktaktointia, kaikkea sisällöntuotantoa kaikissa kanavissa sosiaalisesta mediasta verkkokauppaan.

Vuosien työ yritysten digimarkkinoinnin kouluttajana on avannut silmäni näkemään, että mitkään yksittäiset pienet jutut mainonnassa tai verkkokaupassa tai myynnissä eivät auta, jos perusta ei ole kunnossa, visio ja missio eivät ole kaikille kristiallia eikä sisäistettyjä. Tulee paljon turhaumista ja rahat menevät kankkulan kaivoon.

Kumppaneita tai rahoittajia kiinnostaa idea, selkeys ja ajattelu sekä kunnianhimon määrä. Tällä Sequoian mainiolla peruskysymyksiä sisältävällä oppaalla sinäkin voit tiivistää yrityksesi idean ja suunnitelman ja pitchata rahoittajia. Tai luoda hyvän bisnessuunnitelman, jolla houkuttelet asiakkaat, parhaat työntekijät ja luot luottamusta sekä erotut markkinassasi.

Missio

Määrittele yrityksen elämäntehtävä yhdellä kirkkaalla lauseella. Tämä on vaikeampaa kuin miltä näyttää. On helppo listata ominaisuuksia sen sijaan että kertoo mission eli elämäntehtävän.

Ongelma

Kuvaa asiakkaasi ongelma, kipupiste. Miten se näkyy ja mitkä ovat nykyiset puutteet sen hoidossa.

Ratkaisu

Selitä Ahaa-elämys. Miksi juuri sinun ratkaisusi on arvokas ja vetoava ja miksi se kestää. Entä seuraavaksi?

Miksi nyt

Parhailla yrityksillä lähes aina on vastaus kysymykseen miksi juuri nyt. Tyhjä tila täyttyy ja markkinaraot aukeavat nopeasti, joten miksi ratkaisusi on juuri nyt ajankohtainen, miksei aiemmin?

Markkinapotentiaali

Kuvaa asiakas ja kategoria. Jotkut määrittelevät uuden kategorian, kuten Airbnb ja Uber ja Wolt ovat tehneet.

Kilpailu

Ketkä ja mitkä ovat suorat ja epäsuorat kilpailijasi. Kirjoita voittava suunnitelma.

Businessmalli, tapa toimia

Miten aiot kasvaa ja menestyä

Tiimi

Perustajien ja yrityksen tarina ja avainhenkilöt

Rahoitus

Jos sinulla on omaa rahoitusta, kerro se.

Visio

Jos kaikki onnistuu, missä olet 5 vuoden päästä?