Paikallinen puskaradio somessa - Jodel
Tehokkain "word of mouth kanava" = Jodel
Jodel on viestintäsovellus, jonka alkuperäinen kohderyhmä oli korkeakouluopiskelijat, mutta sen suosio on kasvanut myös muiden keskuudessa.
Jodelissa käyttäjät lähettävät anonyymisti viestejä "jodlauksia", jotka näkyvät lähellä oleville käyttäjille.
Sijainnit näkyvät tarkkuudella "täällä" = 1 kilometrin sisällä, "erittäin lähellä" = 2 kilometrin sisällä, "lähellä" 10 kilometrin sisällä sekä "kaukana" yli 10 kilometrin päässä. Jodelia voisi siis verrata eräänlaiseksi paikalliseksi puskaradioksi.
Käyttäjä voi asettaa Jodeliin kotikuntansa, jolloin kotikunnan tapahtumia voi tulla lukemaan aina, vaikka olisi ulkomaillakin. Jodelin viestit ovat verrattavissa Twitterin viesteihin, mutta ne ovat anonyymejä. Viestejä voi jakaa ja niille voi osoittaa "upvoteja" tai "downvoteja".
Jodelissa on myös mahdollista mainostaa kolmella eri mainostyypillä. Näillä tavoilla mainostavat näkyvästi isommat yritykset, kuten Kesko, Foodora, Nordea tai Lidl.
Kolme tapaa mainostaa Jodelissa
Perinteiset "display" mainokset, näyttömainokset
- Video, kuva
- Pääfeedissä ja eri Jodel kanavissa
- Vaikeampi targetoida tietyille käyttäjille
Boostatut postaukset
- Videoita, kuvia, tekstiä
- Pääfeedillä ja eri kanavissa
- Mainokset levittäminen paikallisesti, alueilla joilla haluat
Värin hallinta
- Värjää Jodlaukset omalla brändivärilläsi
- Käyttäjät assosioivat värin tiukemmin brändiin
Jodelissa käyttäjät kertovat omista kokemuksistaan eri yrityksistä ja niiden palveluista, antavat suosituksia tai kehottavat välttämään jotain. Siksi Jodelia voisi myös kuvata tehokkaimmaksi word of mouth kanavaksi. Anonyymiys antaa käyttäjille rohkeutta sanoa asiat suoraan, niin kuin ne heidän mielestään ovat. Jodelin käyttäjiä on Suomessa yli puoli miljoonaa.
Ydinkäyttäjäryhmään kuuluvat 18-26-vuotiaat (72%), eikä heitä välttämättä löydy muista sosiaalisista verkostoista. 27% käyttäjistä on vanhempia kuin 18-26 ja vain 1% nuorempia.
Itse olen törmännyt tuotesuosituksiin Jodelissa, kun käyttäjät kertovat omia positiivisia kokemuksiaan. Jodelissa on myös tasaisin väliajoin kehuja erinomaisesta asiakaspalvelusta esimerkiksi kahvilassa, mikä oli ollut käyttäjän päivän kohokohta. Jodelissa on käyty kiivasta keskustelua muun muassa Hesburgerin työntekijöiden työoloista, kun työntekijät purkivat omia kokemuksiaan anonyymisti.
Jodel ei ole pelkästään WOM kanava, siellä puhutaan oikeastaan kaikesta, mitä voisit kuvitella että kaupungissasi puhutaan.
Yrittäjien kannalta positiiviset kehut ja asiakaskokemukset ovat kovaa valuuttaa. Jodelista löytyy kanava @hyväpalvelu, jossa yli 18 000 käyttäjää kehuu hyviä asiakaskokemuksiaan ja suosittelee kyseisiä palveluita muille. Maininta tällä kanavalla on yritykselle kallisarvoista ja se saa luonnollisesti uusia asiakkaita kiinnostumaan sen palveluista.
Kolikon kääntöpuolella Jodelista löytyy myös kanava @huonoapalvelua, jota seuraa 45 400 käyttäjää.
Jodelissa mainostavat pääasialla tällä hetkellä isommat yritykset, mutta mikäli haluat kokeilla Jodelissa mainostamista, se on tehty helpoksi myös pienemmille yrityksille. Display Ad maksaa 7€ ja sitä voi kohdentaa tietylle yleisölle. Boostattu mainos (eli jodlaus, joka näkyy kaikille) maksaa 9€ ja senkin voi kohdentaa.