Sosiaalisen median kilpahevoset
Vanha kunnon Instagram vai uusia tuulia tuova TikTok? Kamujen kuvien selailua vai videosisältöä oman maun mukaan?
TikTok on vuonna 2016 Kiinassa kehitetty sovellus, joka yhdistyi jo joillekin entuudesta tuttuun sovellukseen Musical.lyyn vuonna 2017. Tämän jälkeen videoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus on haastanut kymmenisen vuotta vanhempaa Facebookin omistamaa Instagramia.
TikTok toimin pitkän aikaa nuoren kansan viihdekanavana, kunnes yritykset ja muut osaajat alkoivat ottaa sovellusta haltuun ja jakaa tietoaan. Nyt TikTok ja Instagram ovat pikkuhiljaa alkaneet kilpailemaan samoista käyttäjistä.
Miten nämä sovellukset sitten eroavat toisistaan?
TikTokissa ei ole kuvia ollenkaan, vaan se keskittyy maksimissaan 60 sekunnin videoihin. Vuonna 2020 0,9 miljoonaa 15-74-vuotiasta suomalaista käytti TikTokia ja 5% käytti sovellusta päivittäin. Selkeästi eniten 16-24-vuotiaat. Seurantaan päätyvät usein käyttäjää kiinnostavat sisällöntuottajat tunnettavuudesta tai yhteisestä verkostosta riippumatta.
Instagram taas on keskittynyt kuviin, mutta kehittää jatkuvasti videopalveluja. Viimeaikaisin päivitys on ollut TikTokia muistuttava Reels, jossa videot saavat olla maksimissaan 30 sekunnin pituisia. Seuraajia ovat usein ystävät, tuttavat tai muut kontaktit. Lisäksi seurantaan laitetaan käyttäjää kiinnostavia hahmoja ja sisältöjä.
Vuonna 2020 Suomessa Instagramilla oli 2 miljoonaa 15-74-vuotiasta käyttäjää ja 62% 16-24-vuotiaista käyttävät sovellusta päivittäin. 20-29-vuotiaiden ikäryhmä käyttää Instagramia eniten. Käyttäjämäärä on vielä huimasti enemmän verrattuna TikTokiin.
Kuitenkin maailmalla tilanne on hieman toinen. Vuonna 2020, TikTok oli maailman ladatuin sovellus.
Yhden Instagram-mainoksen hinta on minimissään 5 €/pvä. Usealla päivällä ja isommalla päiväbudjetilla tavoittaa laajimman kohdeyleisön. Kohderyhmää voi muokata valitsemalla sukupuolen, ikäryhmän ja sijainnin.
TikTokissa samanlaiset markkinointimahdollisuudet ovat vielä lasten kengissä. Mainonta on mahdollista, kun tili avataan olemalla yhteydessä ylläpitoon.
Sisältö- ja vaikuttajamarkkinointi on tällä hetkellä suositeltavampaa TikTokissa.
Molemmilla mobiilisovelluksilla ovat hyvät ja huonot puolensa. Alla olevaan taulukkoon on kirjattu ensin molempien sovelluksien plussapuolet ja sitten miinuspuolet.
Kumpi sovellus on sitten parempi? Tähän ei ole selkeää vastausta, sillä se riippuu täysin käyttäjästä. Jos sinulla on paljon sanottavaa tai esiteltävää, TikTok sopii siihen mainiosti. Sovellus omaa kuitenkin oman kulttuurin, ja viraaliksi päätyvät tyypit, jotka ymmärtävät tästä jotain. Jos sosiaalisesta mediasta Facebook on tutuin, TikTokin maailmaa kannattaa seurata hetken ennen oman sisällön tuottamista. Instagram riittää oikein hyvin, jos haluat sopivan esittelypaikan tuotteellesi, palvelullesi tai osaamisellesi.
Teksti: Milja Lammi