Sosiaalisen median markkinoinnin trendit 2021

19.04.2023

Ylivoimaisesti suurin trendien muokkaaja on Covid-19, pandemia, korona. Se on mullistanut työnteon, opiskelun, ostokset ja sosiaalisen vuorovaikutuksen. Korona on myös jakanut yritykset ja yrittäjät hyvin epätasa-arvoisesti voittajiin ja häviäjiin, nopeuttanut digitaalisten palvelujen kehittämistä ja käyttöä ja vahvistanut uusien kanavien jalansijaa.

Kokosin yhdeksän trendiä ulkomaisista trendianalyyseistä, kotimaisilta toimijoilta ja omia havaintoja asiakkaiden ja omasta datasta. Jos haluat tutustua trendeihin videolla, se onnistuu :-) Somentrendit2021.

 1. Käyttäjälähtöinen sisältö!

Tee luovaa, viihdyttävää ja provosoivaa sisältöä. Parhaat yleisöt saat Tiktokista tai Instagram Reelsistä. Ne lähtivät huimaan kasvuun koronavuonna 2020 ja breikkaavat 2021.

Mitä ne ovat? 15 sekunnin videosisältöjä, uusia trendejä ja uudelleenversiointeja tutuista sisällöistä.

Edelläkävijät tekevät jo vaikuttajayhteistyötä ja mainontaa Tik Tokissa. Esimerkiksi Taikuri Sari Aaltoja promoyhteistyö Fazerin makeisten kanssa

TILASTOJA STATISTA 8/2020

 • 1 miljoona aktiivista suomalaista käyttäjää /kk
 • 57% naiset
 • 43 % miehet

Käyttäjät/ikäryhmät

 • 13-17 v 35 %
 • 18-24 v 39 %
 • 25-34 v 18 %
 • 35 v ja vanhemmat 8 %

Tästä perustamaan omaa profiilia https://www.tiktok.com/en

Action: Kannattaa heti perustaa tili, seurata ja oppia muilta.

 1. Meemit

Unohda emoijit, unohda GIFit, nyt leviävät MEEMIT!

Meemipankin räjäytti Bernie Sanders presidentti Bidenin virkaanastujaisissa. Yrmeä demokraatti kasvomaskissa lähti meemien matkassa maailmanympärysmatkalle. Toinen legendaarinen meemi syntyi todellisessa tilanteessa, kun tuomari osallistui Zoomiin eikä saanut kissafiltteriä pois. Tuomari Zoomissa kissafiltterillä.

Action: Mikä on sinun ja yhteisösi Meemi 2021?

 1. COVID19

Puhtaus, turvallisuus, yhteisöt ja myötätunto nousivat sisältöihin vuonna 2020 ja trendi jatkuu 2021.

Action: Mikä on sinun reaktiosi ja vastauksesi puhtauteen, turvallisuuteen ja ympäristöön? Miten voit osoittaa myötätuntoa?

 1. Ennen kaikki oli paremmin

Katkeransuloista kaipuuta aikaan ennen Covidia. Muistelua, vanhoja tapoja, 80-luvun nostalgisointia, läheisyyden, koskettamisen, halaamisen kaipuuta.

Action: Miten teillä nostalgisoidaan? Miten tuotat siitä sisältöjä kanavillesi?

 1. GAFA

Sosiaalisen median ja verkon jätit Google Amazon, Facebook ja Apple, sopeutuvat ja hyötyvät elämän ja bisneksien siirtymisestä verkkoon.

Facebook EI ole kuolemassa ja Googlen merkitys vain kasvaa.

Mitä tapahtuu kun Amazon aloittaa Suomessa 2021?

Action: Miten sinun yrityksesi käyttää näitä jättejä hyödykseen? Verkkokauppasi Amazoniin? Kaksoisolentokohderyhmät Facebookiin, tavoitteelliset konversiotapahtumat Googlessa?

 1. AI, automatiikka, chatbotit ja asiakkaan kanssa vuorovaikutus

Domino Pizzan interaktiivinen Facebook Messenger botti DOM auttaa asiakasta jo laajalla skaalalla erilaisissa kysymyksissä, jäljittämään tilauksia. Domilta voi myös ostaa pizzan. Domin tyyli on brändin mukainen: luotettava ja merkityksellinen.

Siirtyykö kaupankäynti someen?

Facebookin ja Instagramin omat verkkokaupat ovat jo tätä päivää.

Action: Miten teillä vuorovaikutusta ja ymmärrystä asiakkaan tarpeista kehitetään?

 1. Vastaisku valeuutisille!

Olisiko 2021 se vuosi, jolloin somen kanavat keskittyvät korostamaan totuutta ja vaikenemaan (vaientamaan) valeuutisia?

Mitä brändit voivat tehdä?

Jos et tuota tietoa mitä asiakas haluaa, joku muu tekee sen. 66 % asiakkaista kertoo, että brändin läpinäkyvyys on kaikkein houkuttelevin ominaisuus. Jos kerrot avoimesti ja totuudenmukaisesti, yleisöjen on vaikeampi täyttää tietovajetta epärehellisillä väitteillä.

Action: Oletteko avoimia, läpinäkyviä ja halukkaita vuoropuheluun?

 1. Yhteiskunnalliset isot trendit

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus,mielenterveyskysymykset, inkluusio ovat esimerkkejä trendeistä, jotka vaikuttavat ihmisten elämään ja hyvin- tai pahoinvointiin ympäri maailman.

Action: Miten nämä näkyvät sinun sosiaalisen median sisällöissäsi?

9. Sosiaalisen median kanavien suosituimmuus

Sosiaalisen median tutut jätit pitävät pintansa yhteisöjen viestinnässä. Painotuseroja kanavien välillä on, yritykset panostavat Linkediniin enemmän, kun järjestöpuolella Facebookin ylivoima on edelleen hämmentävä. Puheet Facebookin kuolemasta ovat vuodesta toiseen täysin tuulesta temmattuja.

Lähde Stateofsocialmedia2021, Meltwater

Kovimpia nousijoita ovat Instagram, Youtube, Tik Tok ja Linkedin, kuten alakuvasta näkyy. Samassa myös kanavapainotukset kuluttajakaupan (B-to-C) ja yritykseltä yritykselle (B-to-B) välillä.

Action: Mitä kanavia asiakkaanne ja muut tärkeät käyttävät? Ovatko kanavanne oikeat vai pitäisikö inventoida ja kokeilla uusia?