TikTok - menesty pitämällä hauskaa!

18.04.2023

TikTokista on nopeasti tullut yksi maailman suosituimmista sosiaalisen median alustoista. Teinien ja nuorten aikuisten keskuudessa sovellus on hyvinkin tuttu, mutta sitä vanhemmille ikäluokille TikTok voi tuntua vieraalta. Tällä hetkellä TikTok näyttää suuntaa jo muille somekanaville.

Moni yrittäjä miettii kuumeisesti kannattaako heidän liittyä kyseiseen sovellukseen. Mitä siitä saisi irti yrittäjän näkökulmasta? Yrityskäytössä Tiktok on vielä varsin alihyödynnetty, mutta sovellus tarjoaa valtavasti potentiaalia eri alojen yrittäjille. Tiktokissa on erittäin helppoa ansaita orgaanista näkyvyyttä, käyttämättä euroakaan markkinointiin. Tiktokissa luovat, hauskat, kauniit videot saattavat joskus sattuman kaupallakin ansaita räjähdysmäisesti näyttökertoja. Monille TikTok tarjoaa mahdollisuuden seurata trendejä, oppia ja opetella.

Tiktokin käyttäjämäärässä meni 1 miljardin käyttäjän raja rikki vuonna 2021, Suomessakin on 2022 jo 1 miljoona käyttäjää. TikTok on korona-ajan voittaja ja nopeimmin kasvava sovellus. Sovelluksen suosio suoraan sanottuna räjähti ensimmäisenä koronakeväänä 2020.

Tiktok on luovuuden ja kekseliäisyyden tyyssija, jossa trendit vaihtelevat nopeasti. TikTok on monelle nuorelle ajanvietettä ja sovellusta selataan useampi tunti päivässä. Sieltä on helppo etsiä inspiraatiota ja viihdettä. Monille yrityksille se on mahdollisuus näyttää kuluttajille esim. mitä kulissien takana tapahtuu.

 • Käyttäjänäkökulmasta Tiktok on siis ajanvietettä, inspiraatiota ja huumoria sekä mahdollisuus olla itse luova ja ilmaista itseään.
 • Yrittäjänäkökulmasta TikTok on puolestaan mahdollisuus laajaan näkyvyyteen ja oman brändiäänensä kuuluville saamiseen. Valtavat kasvumahdollisuudet ja monia eri yleisöjä.

TikTok julkaistiin vuonna 2016. Kuusi vuotta myöhemmin TikTokilla on yli miljardi käyttäjää, ja sovellus arvioi saman käyttäjämäärän olevan aktiivisia per kuukausi. TikTok ylsi siis miljardin käyttäjän rajapyykin yli vain viidessä vuodessa. Tämä on huomattavasti nopeammin, kuin esim. Facebook, joka saavutti saman tuloksen kahdeksassa vuodessa. On siis sanomattakin selvää, että sovellus tarjoaa uskomattomat mahdollisuudet niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin sisällön näkyvyydelle.

TikTok on varsin erilainen verrattuna muihin sosiaalisen median alustoihin. TikTok-sovelluksessa on kyse videoiden jakamisesta, mikä avaa aivan uuden mahdollisuuden luoda yhteyden omaan kohdeyleisöösi.

 • Suurin osa TikTokiin julkaistuista videoista on noin 15 sekunnin mittaisia, mutta käyttäjien on mahdollista kuvata ja julkaista myös pidempiäkin videoita kuten 10 minuuttia kestäviä julkaisuja. Videot vaihtelevat huulisynkatuista musiikkivideoista aina käyttäjien kuvaamiin tuotteiden käyttövideoihin ja muun muassa urheilusuorituksiin.
 • Käyttäjät katsovat ja selaavat videoita For You Pageksi kutsutulla feedillä. Videoihin voi kommentoida, niistä voi tykätä ja jakaa eteenpäin. Videoita voi myös etsiä hakusanoilla tai löytää discover sivulta. TikTokissa äänet ja musiikit ovat isossa osassa. Niiden avulla voi trendata tai hypätä trendeihin mukaan. Suosittuja ääniä käyttämällä on mahdollista saada enemmän näkyvyyttä.


TikTok on vielä suhteellisen uusi ulottuvuus yrityksille. Sen takia yritysten on vielä mahdollista päästä ajoissa sisään ja luoda mitä monipuolisinta sisältöä omalle brändilleen. TikTok alustana ja valtavine käyttäjämäärineen on myös riittävän suuri markkinointialusta. Sen lisäksi yrittäjän on mahdollista tavoittaa saman tien valmis yleisö.

Miksi juuri sinun yrityksesi on aika liittyä TikTokiin?

 • Kasvata kuluttajien tietoisuutta brändistäsi.
 • Kouluta kohdeyleisöäsi.
 • Herätä mahdollisten uusien työntekijöiden huomio.
 • Onnistu tavoittamaan laajemmin tulevia asiakkaita tai jo nykyisiä asiakkaitasi.
 • Kasvata myyntiä.
 • Pysy brändissä.
 • Lisää verkkosivustojesi klikkauksia.
 • Kasvata yleisösöäsi.

Mainioita esimerkkejä pienyrittäjistä, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan bisnestään TikTokissa on monia. Aion esitellä niistä kaksi, joihin tutustuin itse myös ensimmäistä kertaa TikTokin kautta.

Auri Katariina - Auri Kananen

Yksi menestystarina on Auri Kananen, TikTokissa Auri Katariinana tunnettu siivouksen kuningatar. Siivousvideoillaan suosioon noussut Kananen tekee suursiivouksia tuntemattomien ihmisten koteihin.

Auri tekee siivousvideoita, joissa hän auttaa ilmaiseksi niitä jotka sitä eniten tarvitsevat. Hänestä huokuu aitous ja hän on onnistunut henkilöbrändäämään itsensä vahvasti Tiktokissa. Auri tekee myös yhteistyöjulkaisuja eri siivoustavaramerkkien kanssa. Mainokset sulautuvat Aurin profiiliin, sillä ne eivät eroa paljoakaan hänen tavallista videoista.

Hän on saavuttanut TikTokissa miljoonayleisön sekä jakanut siivousvinkkejä amerikkalaista aamutelevisiota myöten. Nykyisin Aurilla on TikTokissa yli yhdeksän miljoonaa seuraajaa eri puolilta maailmaa.

Auri on saavuttanut hurjan suosionsa ahkeralla ja johdonmukaisella julkasemisella ja TikTokin voimakkaan algortimin avulla. Hän tekee myös johdonmukaista sisältöä, joka pyörii siivoamisen ympärillä. Ihmisiä kiehtoo siivouksen ennen ja jälkeen videot, joissa on Aurin videoiden tapauksessa huomattava ero.

Vaikka Auri siivoaakin ilmaiseksi, on hän onnistunut saamaan hurjia yhteistyötarjouksia isoilta amerikkalaisilta siivoustavarafirmoilta, kuten Scrub Daddyn kanssa toteutettu yhteistyö.

Bakerika

Toinen esimerkki on Erika Poussa ja hänen catering yrityksensä Bakerika. Tutustuin itsekin Bakerikaan TikTokin kautta, kun For You -pagelle tuli video, jossa Erika kunnostaa uutta liiketilaa.

Bakerikan TikTok-tilillä on videoita vuodesta 2021 lähtien. Ne ottivat erityisesti tuulta alleen, kun Erika ryhtyi kuvaamaan prosessia uuden kivijalkaliikkeen avaamisesta Fredrikinkadulle. Nyt Bakerikalla on TikTokissa yli 6000 seuraajaa ja luku kasvaa. Erika hyödyntää kekseliäästi TikTokia, ja kuvaa materiaalia siitä, mitä kulissien takana tapahtuu. Seuraajia kiinnostaa nähdä leipomon edistymisprosessi.

Vinkki: Kannattaa kuvata videoita ahkerasti kaikesta, mitä pienyrityksesi tekee, koska videoita voi käyttää aina myöhemminkin eikä koskaan voi tietää mikä milloinkin sopii päivään ja Tiktokiin.

Näiden kahden esimerkin yrittäjät ovat molemmat onnistuneet

 • Kasvattamaan kuluttajien tietoisuutta brändistään
 • Onnistuneet tavoittamaan laajemmin tulevia asiakkaita tai jo nykyisiä asiakkaita
 • Kasvattamaan myyntiään
 • Pysymään paremmin brändissään
 • Lisäämään verkkosivustojensa klikkauksia ja kasvattamaan yleisöjään

Sovellus on siis mainio kanava innokkaille yrittäjille sen tarjoaman luovuuden, uskomattoman algoritmin ja näkyvyyden ansiosta. TikTok auttaa yritystäsi saavuttamaan näkyvyyttä sellaisen yleisön keskuudessa, jollaista muilla alustoilla ei ole. Kun käytät aikaa yleisösi kasvattamiseen sinnikkäällä ponnistelulla ja arvokkaalla sisällöllä, kannattaa se epäilemättä. Et saa lannistua, jos ensimmäiset videot eivät ota tuulta alleen. Salaisuus viraaleihin videoihin on sinnikkyys ja johdonmukainen julkaiseminen lähes päivittäin.
Yrittäjälle yksi tärkeimmistä asioista on oman brändin näkyvyys – mitä enemmän sinulla on näkyvyyttä, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on säilyttää asiakkaita, hankkia uusia ja rakentaa yleistä bränditietoisuutta. TikTok on yksi parhaista tavoista tehdä tämä, sillä käyttämällä videokeskeistä lähestymistapaa brändisi sosiaalisen median sisältöön, voit kertoa tarinasi mahdollisimman samaistuttavasti ja aidosti.

Vinkkejä TikTok-tiliä perustavalle yrittäjälle

1. Määrittele tavoitteesi

Ymmärrä, mitä haluat brändisi saavan irti sovelluksesta. Toisin sanoen, mikä on yrityksesi tavoite TikTokissa. Sinun ei tarvitse keksiä tähän heti tarkkaa vastausta, ja vastauksesi todennäköisesti muuttuu ajan myötä. On kuitenkin hyvä, että sinulla on käsitys siitä, mihin suuntaan haluat siirtyä. Kuluttajien tietoisuuden kasvattaminen brändistäsi ja kohdeyleisön laajentaminen ovat esimerkkejä tavoitteista, jotka auttavat luomaan perustan TikTok-yritystilillesi.


2. Ole johdonmukainen

Johdonmukaisuus on avainasemassa TikTok-tilin perustamisessa. Jatka postausten julkaisua säännöllisesti, mikäli mahdollista. Aloittaessa saattaa tuntua sitlä, että sisältösi ei saa riittävästi huomiota, mikä voi tuntua ikävältä ja lannistavalta. Kuitenkin, sinnikkyys yleensä palkitaan.
Kiinnitä huomiota sisältöösi, joka toimii paremmin kuin muut, ja kehitä TikTok-markkinointistrategiaasi vastaavasti. Se on oppimissykli, mutta jatkuvalla ponnistelulla sekä yrityksen ja erehdyksen kautta pääset voittoon ja huomaat homman olevan palkitsevaa.
Videoiden ei tarvitse olla vaativia ja aikaa vieviä. Voit julkaista videoita itsestäsi, jossa ympärillesi ilmestyy tekstiä liittyen esimerkiksi yritykseesi, brändiisi, tuotteisiisi tai yrityksesi arvoihin. Vain taivas on rajana! Kunhan julkaiset joka päivä tai edes joka toinen päivä.

3. Jaa arvokasta tietoa

Tee sisältöä, joka tukee tavoitteitasi, jotka määritit TikTok-käyttäjällesi. On erittäin tärkeää ottaa yleisösi huomioon luodessasi sisältöä. Tarjoa videoidesi kautta sellaista sisältöä, mitä tiedät kohdeyleisösi etsivän. Jos sisältösi ei ole arvokasta kohdeyleisölle, se todennäköisesti kaatuu algoritmiin tai päätyy sellaisen henkilön For You -sivulle, joka ei todennäköisesti ole kiinnostunut yrityksestäsi.

Katso harjoittelija Sofian tekemät videot TikTokista:

TikTokin Esittely

Yritysesimerkkejä TikTokissa

3 Vinkkiä TikTokiin

Tutustu myös Boomereiden Facebookiin, milleniaalien Instagramiin tai työelämän hyväosaisten hiekkalaatikkoon Linkediniin.