7 psykologista markkinointikeinoa someen

19.04.2023

Tuskailetko somen sisältöjen kanssa? Loppuvatko ideat tai usko omaan tekemiseen?

Voisiko psykologiasta olla apua? Usein ihmiset väittävät, että psykologiset temput eivät vaikuta heihin, jolloin he eivät myöskään vastusta niitä, eli juuri silloin markkinointi osuu ja uppoaa. Puhutaan niin sanotuista sokeista pisteistä.

Tässä seitsemän psykologista markkinointikeinoa

1. Ihmiset jakavat tehdäkseen hyvän vaikutuksen omaan verkostoonsa

Tärkeä syy miksi ihmiset jakavat sisältöjä somessa on vaikutus, jonka he haluavat tehdä itsestään. Siksi on tärkeää, että sinä yrittäjänä tarjoat sellaista sisältöä, joka saa fanit näyttämään haluttavilta, moderneilta, edelläkävijöiltä tai muuten kiinnostavilta omien kavereidensa tai seuraajiensa silmissä.

2. Sosiaalinen hyväksyntä

Tämä on yksi sosiaalisen median lähtökohdista. Tykkäyksiä tulee helpommin lisää sisällölle, josta on jo tykätty. Aivan kuten markkinoilla ihmiset kerääntyvät niille myyntitiskeille, joissa on jo ihmisiä. Jos olet julkaissut sosiaalisessa mediassa, et ole voinut välttyä tältä ilmiöltä.

Usein tykkäyksiä alkaa tulla niille julkaisuille, joita emme osaa ennustaa etukäteen ja siksi some on kiehtova. Kun alat ymmärtämään yleisöäsi ja julkaisemaan heitä kiinnostavaa sisältöä, sitoutuneet fanit löytävät sinut.

Tykkäykset ovat ainoina mittareina turhia, mutta ne ovat uusien seuraajien lisäksi somen elinehto. Somella taas on erityisen tärkeä merkitys, kun lanseerataan uutta brändiä.

3. Jatkuvan altistumisen vaikutus

Tiedätkö sen sanonnan, että liika tuputtaminen aiheuttaa hyljeksintää? Tämä ei välttämättä ole totta, sillä tosielämässä tuttavallisuus useimmiten saa aikaan sitoutumista. Sitä kutsutaan altistumisen alaiseksi joutumiseksi.

Siksi isot brändit näkyvät mainoksillaan mieluummin enemmän kuin vähemmän. Mitä enemmän näet brändin mainoksia arjessasi, sitä enemmän altistut sille ja lopulta sinusta tulee ostava asiakas. Voitko sinä hyödyntää tätä vaikka sinulla ei olisikaan massiivisia mainosrahoja? Kyllä, jos valitset yleisösi fiksusti ja kohdistat sisältösi juuri niille ihmisille, jotka jo lähtökohtaisesti ovat vastaanottavaisia sinun viestillesi. He eivät koe viestejäsi häiritsevinä.

Somen kehittyessä kampanjoiden sijaan suositellaan jatkuvaa sisällöntuotantoa, sillä mitä enemmän näyt, sitä enemmän asiakkailla on mahdollisuus löytää sinut.

4. Vastavuoroisuuden periaate

Kun saamme lahjan, kohteliaisuuden tai hieman huomiota, tunnemme automaattisesti tarvetta antaa jotain takaisin. Tähän vastavuoroisuuteen perustuen sinunkin tulisi tavoitella yleisöäsi ja saada heidät tuntemaan itsensä osallisiksi. Kun käynnistät keskustelun, yleisösi tuntee kuuluvansa joukkoon ja vastavuoroisesti sitoutuu sinuun.

Kokeile lahjojen antamista. Ne voivat olla ilmaisia neuvoja, vinkkejä tai early bird-etuja.

5. Samankaltaisuus vetää puoleensa

Tykkäämme ihmisistä jotka ovat kaltaisiamme. Ihminen kuten minä. Voiko yrityksesi arvoihin samaistua? Löytävätkö asiakkaat sinut yrityksesi arvojen perusteella?

Sinun täytyy tutkia keitä asiakkaasi ovat, missä he viettävät aikaa ja mistä he ovat kiinnostuneita. Kun alat jakaa tietoa asiakkaitasi kiinnostavista asioista sosiaalisen median kanavissasi, he löytävät sinut helpommin.

Kun teet kiinnostavaa sisältöä johdonmukaisesti, ihminen kuten sinä, tykkää, sitoutuu ja parhaimmassa tapauksessa jakaa.

6. Ihmiset kiinnostuvat ihmisistä, eivät yrityksistä

Pidämme kasvoista, ihmisistä ja inhimillisistä ominaisuuksista. Oletko ottanut ihmisen huomioon markkinoinnissa? Mites sinun verkkosivullasi ja verkkokaupassasi? Puhutaanko siellä ihmiselle? Onko sosiaalisessa mediassa inhimillisyyttä ja voivatko ihmiset sitoutua ja luoda suhteen?

Kun markkinoit ja julkaiset, ota kohderyhmä huomioon. Valitse kuviin ihmisiä, jotka omaavat esimerkiksi saman iän, ammatin, pukeutumisen tai mielenkiinnonkohteen kuin kohderyhmäsi ihmiset.

7. Rajoita valintojen määrää ja saatavuutta. Aseta aikapaine.

Älä anna liikaa valinnanvapauksia, vaan rajoita valintojen määrä, aseta hinnalle takaraja ja rajoita saatavuus tiettyyn aikaan.

Ihana valinnanvapaus: meidät on saatu uskomaan, että järjetön vaihtoehtojen määrä on aina parempi. Tutkimukset eivät kuitenkaan tue tätä. Jos tarjoat liian monta vaihtoehtoa, ihmiset kokevat valinnan vaikeaksi ja valinta jää kokonaan tekemättä.

Rajoita vaihtoehtoja korkeintaan kolmeen.

Vielä houkuttelevampaa: tarjoa vain yksi toinen vaihtoehto, joka on hieman huonompi kuin se jolla aiot tehdä kauppaa. Kun onnistut tekemään kakkosvaihtoehdosta vähemmän kiinnostavan, saat ihmiset koukkuun. He valitsevat sen vaihtoehdon, jonka haluat myydä.

Haluatko jatkaa sisältömarkkinoinnin parissa? Luo kirkas brändi itsellesi tai yritykselle testatun kaavan avulla. Brändin asemoinnin kaava.