Diginatiivi Sofian suosikkisomet TikTok, Instagram, Snapchat & muita somepohdintoja

24.04.2023

Olen 20-vuotias ja sitä sukupolvea, joka on surffannut sosiaalisessa mediassa yläasteikäisestä asti ja elänyt arkea somen kanssa navigoiden eri kanavien välillä yli 10 vuotta. Nykyään yhä nuoremmat pyörivät sosiaalisessa mediassa.

Lempparit: TikTok - Instagram - Snapchat - Jodel - WhatsApp - Hs Uutiset

Ahkerimmassa käytössä itselläni on ehdottomasti TikTok, Instagram ja Snapchat. Jodelia tulee myös selattua päivittäin – sieltä näkee nopeasti esimerkiksi yliopiston päivän puheenaiheet. WhatsApp kulkee siinä samassa sivulla päivittäisenä yhteydenpitovälineenä, mutta en henkilökohtaisesti luokittele sitä samaan kategoriaan verrattuna Instagramiin, Faceen tai vaikka TikTokiin.

Snapchatissa pidän päivittäin yhteyttä ystäviin ja tuttuihin. Se on kätevä ja nopea tapa lähettää joko kuvaviestejä tai ihan muuten vaan chatata. Instagramia selaan myös päivittäin, katson kavereiden uudet julkaisut ja stoorit, luen Ylen ja HS:n uutistiivistyksiä sekä saatan käydä vilkaisemassa, mitä jotkut julkisuuden henkilöt tai vaikuttajat ovat puuhailleet lähiaikoina.

Ylivoimaisesti eniten aikaa minulla menee nykyään TikTokin parissa. Vannoin vielä muutama vuosi sitten, että TikTokiinhan minä en sitten liity, ajattelin sen olevan ala-asteikäisiä täynnä. Vaan toisin kävi. TikTokiin uppoutuu helposti useammaksi tunniksi. Illalla nukkumaan mennessä se tuntuu jo rutiinilta selata TikTokia siihen asti, etteivät silmät pysy enää auki. Luulen, että TikTokin vetovoima on musiikit, niin monipuolinen sisältö ja sen helppous. Videoita tulee "For You"-pagelle yhtäsoittoa ja videoiden selaamiseen ei tarvitse kuin hieman hipaista sormella ylöspäin. Se on aivotonta toimintaa, jolla pystyy ottamaan hetken taukoa hektisesta päivästä – ainakin minulle se on juuri sellaista.

TikTokin räjähtänyt ja liki eksponentiaalisesti kasvava suosio on herättänyt muidenkin sovellusten huomion. Nykyään voit törmätä samankaltaisiin ominaisuuksiin niin Instagramissa (Reels), SnapChatissa kuin Facebookissakin. Kuitenkin TikTokilla on tässä pioneerin etu – harvemmin kukaan kääntyy matkijoiden "halpojen kopioiden" puoleen. Instagram Reels on saanut tempaistua jonkin verran käyttäjiä mukaansa ja toimii näin ollen ainoana potentiaalisena haastajana mielestäni. Sekään tuskin tulee ohittamaan TikTokin suosiota, onhan se edelleen kopio paremmin toimivasta versiosta.

Vähemmän käytetyt: Facebook - Linkedin - Twitter

Siinä missä TikTokin suosio kasvaa räjähdysmäisesti, tapahtuu toisaalla melkein joukkopako. Nimittäin en tunne itse enää melkein ketään ikäistäni, joka olisi oikeasti aktiivinen Facessa. Yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa Facessa käydään katsomassa tulevat yliopiston tapahtumat, milloin niihin on lipunmyynti ja muut tarkemmat tiedot niihin liittyen. Tuntuu, että tämä tehdään vielä Facessa sen takia, ettei muutakaan sopivampaa alustaa ole vielä keksitty tähän tarkoitukseen. Heti, kun sellainen löytyy uskon, että sekin vähäinen toiminta siirtyy pois Facesta. Toki Facessa on edelleen monia satoja miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa, mutta käyttäjäkunnan keski-ikä on nousussa, nuoret ja teinit ovat pikkuhiljaa luopumassa Facesta.

Tiedän, että moni ikäisistäni käyttää Twitteriä, mutta itse en ole sinne asti ehtinyt. Pinterestiä käytän silloin tällöin esteettisten taustakuvien etsimiseen, mutta siihenpä sen sovelluksen käyttöni rajautuukin.

Linkediniä en ole ottanut vielä haltuun yhtä kattavasti kuin muita somekanavia. Se muistuttaa minua Facebookista, joka pyörii tiukasti bisneselämän ympärillä. Tiedän, että etenkin kauppakorkeakoulussa löytyy Linkedin intoilijoita ja niitä, jotka käyttävät sitä aktiivisesti. Se toden totta on hyvä sovellus työelämän verkostoitumiseen ja itsensä edustamiseen työntekijänä. Opiskelijoiden on kohtalaisen helppoa saada sitä kautta ensimmäisiä oman alan hommia (Sitä kautta minäkin löysin FutureMarjan). Tulevaisuudessa otan Linkedinin varmasti paremmin haltuuni.

Somen synkkä puoli

Nyt tuntuu, että olen sokerikuorruttanut koko somen ja kuinka siellä on aina niin ihanaa ja helppoa. Jokainen meistä tietää, ettei asia ole todellakaan niin. Somella on oma synkkä kääntöpuolensa, josta on puhuttu jo pitkään. On pohdintaa siitä, kuinka some vaikuttaa itsetuntoon, mielenterveyteen ja omakuvaan. Harmikseni voin todeta, että etenkin nuorien keskuudessa omakuva vääristyy salakavalan helposti somea selatessa. Muokatut ja käsitellyt kuvat asettavat epärealistisia kauneusihanteita, joita etenkin nuoret tytöt saattavat seurata sokeasti. Ikävintä on, kun suositut vaikuttajat tai julkisuuden henkilöt eivät käsitä muokattujen kuvien haitallista vaikutusta nuoreen yleisöön. Tai vaikka käsittäisivät, eivät ota vastuuta julkaisemistaan kuvista.

Lista ikävistä asioista on pitkä: identiteettivarkauksia, vihapuhetta, kiusaamista jne… Olen ollut onnekas, enkä ole saanut osakseni ikäviä kommentteja. Lähipiiriini tämä aihe kuitenkin osuu lähelle. Käsittämätöntä, kuinka murskaavia kommentteja olen lukenut niin TikTokissa, Instagramissa tai Facessa. Se saa minut menettämään uskon välillä ihmiskuntaan.

Sitten on vielä se ajankäyttö… Sitäkin tulee mietittyä usein. TikTok on itselleni ajankäytöllisesti petollisin. Sinne hukkuu iltaisin moneksi tunniksi. Päivisin puhelin lymyilee pöydällä kutsuvasti valmiina hukuttamaan minut somen maailmaan, vaikka pitäisi opiskella. Onneksi somen käyttö ei ole minulla vielä lähtenyt käsistä ja elämä rullaa hienosti. On kuitenkin hyvä tiedostaa oma ajankäyttö somessa ja asettaa vaikka aikarajoituksia, jotta pakka pysyy kasassa.

Vaikuttajat ja mainokset

Tiedän nimeltä monta vaikuttajaa, mutta en ole koskaan seurannut kuin vain murto-osaa aktiivisesti. Kiistämätön fakta on, että vaikuttajia seurataan silmä kovana ja heidän käyttämiään tuotteita halutaan ostaa. Vaikuttajat suositus saattaa saada aikaan ostoboomin jollekin tuotteelle. Mielestäni vaikuttajat, joilla ovat moraalit ja arvot kohdallaan, tekevät arvokasta hommaa.

Tästä päästään sulavalla aasinsillalla mainossomejulkaisuihin. En suoranaisesti ole ostanut mitään yksittäistä tuotetta pelkän somejulkaisun perusteella. Joistakin julkaisuista tuotteet ovat jääneet mieleeni ja varmasti ostopäätöksiä tehdessäni olen valinnut sen tuotteet, joka on minulle jostain jäänyt mieleen. Toisaalta, minulla on paljon ystäviä, jotka ostavat useinkin somejulkaisujen perusteella esimerkiksi hiustenhoitotuotteita tai kokeilevat uusia ruokatuotteita. Hyvin tehty mainospostaus, joka inspiroi, on minusta erittäin varteenotettava mainonnanmuoto.

Z-sukupolven vinkkejä yrittäjälle somen aalloille

  • Seuraa aktiivisesti trendejä, mikä viihdyttää suurinta käyttäjäkuntaa sillä hetkellä.
  • Lisää julkaisuihin oma mauste, tee niistä omannäköisiä, älä matki.
  • Pysy aitona ja tuo oma yrityksesi olemus esiin, sitä me nuoret kuluttajat arvostamme.
  • Kuulostaa kliseiseltä, mutta niin se vaan edelleen on, kilpailijoista erottautuminen omaksi eduksi on edelleen tehokkaimpia keinoja saada oma tuote kuluttajien suosioon.
  • Nykyään korostuu se, miten erottaudutaan. Mielestäni tässä nousee esille erityisesti aitous, huumori ja läpinäkyvyys.
  • Mieti ja tutustu esimerkiksi The OtherDanishGuyta tai 3 Kaverin Jäätelöä.

Kirjoittaja on FutureMarjan kevään 2022 digiharkkari ja työntekijä Sofia Rögård.

Marjan kommentti: Minusta on virkistävää ja hyödyllistä oppia Z-sukupolven opiskelijalta minne sosiaalisen median kehitys on menossa ja miten tulevaisuuden asiakkaat toimivat sekä mistä heidät helpoiten löytää. Yrittäjän täytyy tuntea asiakkaat ja oppia yhä uusia digimarkkinoinnin keinoja ja kanavia. Siksi tämä on arvokasta tietoa. Kiitos Sofia.