Käynnistä yrityksesi myynti ja markkinointi - moottori käyntiin!

24.04.2023

Olipa kerran yrittäjä keskellä peltoja ja metsiä, maaseudun sitkeä sissiyrittäjä. Yrittäjä istahti autoonsa ja koetti käynnistää moottoria. Mitään ei tapahtunut. Valitsin tähän digimarkkinoinnin ja myynnin kokonaisuuteen metaforaksi auton ja moottorin. Autohan ei edes käynnisty, jos osat ovat levällään.

Sama turhautuminen on monella digitaalisen markkinoinnin ja myynnin kanssa. Olet varmasti jo tehnyt paljonkin yksittäisiä toimenpiteitä, kuunnellut muita yrittäjiä ja konsultteja ja tehnyt sisältöjä. Siltikään, tulosta ei tule. Ei hurahda myynnin moottori käyntiin, niin sanoakseni.

Lukaise tämä, jos mitään ei tapahdu vaikka painat starttia.

Ennen lähtöä selvität reittiä. Myös oikopolkuja ja teitä joita kannattaa välttää. Lähtöpisteesi on A, matkasi päätepiste on B. Matkalle tarvitset selkeän kartan ja varikkopysähdyksiä, jotka varmistavat, että pysyt oikealla reitillä.

Digimarkkinoinnissa moottorin osia ovat mm. verkkokauppa, sosiaalinen media, analytiikka, mainokset ja kampajat, toimivat sisällöt, hakukoneoptimointi. Näiden avulla pääset lähtöpisteestä A pisteeseen B.

Digimarkkinoinnin moottorin osat on hyvä tuntea ja ymmärtää miten osat nivotaan yhteen ja miten saadaan se odotettu starttiääni kuulumaan. Jotkut sanovat, että digimarkkinoinnista on tullut insinöörien hommaa. Vähän näin se on, mutta kyllä humanisti ja tarinankertojakin tarvitaan. Se insinööriosio on opittavissa tai ostettavissa. Ja kun ymmärrät perusteet, uskallat ja osaat investoida, jotta saat tarvittavat osat kuntoon. Ihminen on kuitenkin ostajasi ja asiakasymmärrys, empatia ja kuunteleminen ovat edelleen toimivan bisneksen ytimessä. Automaatio ja analytiikka ovat kuitenkin vain apuvälineitä.

Viime aikoina Facebookin luotettavuus on ollut koetuksella. Business Studio pugittaa, mainosten hyväksyminen kestää tai saatat joutua kokonaan ulos ja pihalle. Joku kerran sanoikin, että jos Facebookin softalla koittaisi ajaa autoa, siitä ei tulisi mitään, heti oltaisiin ojassa. ;-)

Mutta sitten. Se tunne

  • Kun ensimmäisen kerran näet, että tekemäsi mainos osuu ja uppoaa kohderyhmälleen ja verkkokauppaan kilahtaa ensimmäinen, toinen ja kolmas asiakas.
  • Tai kun uutiskirjeen lähetys aiheuttaa mukavan piikin varauksissa.
  • Tai kun yhteistyökumppanin Instagram Reels tuo liikennettä verkkokauppaasi.
  • Tai, kun olet asentanut Chrome-selaimellesi Facebook Pixel Helper -lisäosan ja näet analytiikasta mitä tapahtuu, kun kohdennat mainoksen heille, jotka ovat vierailleet verkkosivuillasi.

Mistä matka ja kartta koostuu? Miten autosi moottorin osat nivotaan yhteen?

Aloitetaan bisneksesi ytimestä ja perusteista. Mikään digimarkkinoinnissa ei toimi, jos et lähtöpisteessä tee itse itsellesi selväksi miksi olitkaan olemassa, minne oikeasti olet menossa. Navigaattori ei tiedä kaikkea ja sekin eksyy. Jämähdät taatusti tienvarteen, jos ydin ja perusteet puuttuvat. Digiaikana kilpailu on niin valtavaa, että löysillä tekemisillä jäät lähtöruutuun. Silloin et voi moittia digitaalisia työkaluja, vaan otat peiliin kauniiiseen käteesi ja istut alas. Ja kirkastat brändin, asiakaslupauksen ja tavoitteet ennenkuin haaveilet matkasta A:sta B:hen.

Bisneksesi ydin on kirkastettava

Mikä on sinun ja yrityksesi missio? Mitä asiaa varten yrityksesi on perustettu? Jos et tee tätä vaihetta kunnolla, et pääse eteenpäin. Miten asemoit brändin houkuttelevaksi ja oikeaan kategoriaan.

Kuka on asiakkaasi

Se ihminen tunteineen, pelkoineen, intohimoineen lukujen takana. Mitkä ovat hänen tarpeensa ja tavoitteensa. Miten sinä autat häntä saavuttamaan tavoitteet ja taklaamaan esteet. Mieti kolme tarvetta ja kolme tavoitetta. Kuvaa ihanneasiakkaasi. Anna heille nimet ja hahmot.

Mikä on lupauksesi asiakkaallesi

Ainutlaatuinen myyntilupaus. Se, jolla erotut kaikista muista.

Eikä tässä vielä kaikki. Mikä on sinun uniikki tapasi auttaa asiakasta? Millä tavalla autat asiakkaitasi - tarpeiden tyydyttämisessä ja millä tavalla autat heitä saavuttamaan tavoitteensa. Mitä tarjoat?

Lopuksi kirjaat arvot. Arvot näkyvät esimerkiksi autovalinnassasi. Onko se dieseliä syövä, sähköauto vai kenties jotain ihan muuta.

Arvot näkyvät teoissasi ja yrityksessäsi. Jaahas, kysyt. Miksi nekin pitää kirjata ennen lähtöä? Siksi, että samanlaiset arvomaailmat houkuttelevat ihmisiä yhteen. Pääset paljon helpommalla, kun sinun ei tarvitse heti kättelyssä ryhtyä vääntämään asioista. Koska se on ajanhukkaa. Kannattaa puhutella heti sinun heimoasi.

Noniin. Vihdoin. On aika kiinnittää turvavyö ja lähteä liikkeelle. Ja mikä parasta, moottori käynnistyy ensiyrittämällä. Hyvää matkaa.

Tutustu Digivarikkoon.