Näin järjestät onnistuneen sosiaalisen median kickoffin?
Monissa organisaatioissa kaivataan lisää tekijöitä, uusia ideoita ja hyviä käytäntöjä sosiaaliseen mediaan. Toisissa yrityksissä sosiaalisen median sisältöjä, erilaisia ostajia ja muita kohderyhmiä ei ole koskaan mietitty markkinointiosaston ulkopuolella.
Toisissa firmoissa alun lupaava innostus some-ryhmästä on hiipunut, ja koko homma on jäänyt markkinoinnin tai viestinnän harteille.
Miten johto, myyjät, asiantuntijat -> koko jengin saisi mukaan ideoimaan, tuottamaan ja jakamaan sisältöjä?
Miten myyjät voisivat oppia ja hyötyä sosiaalisesta mediasta ja miten koko henkilökunta saataisiin mukaan?
Usein tarvitaan ulkopuolista potkua, osaamista ja tilaisuuden fasilitointia. Hyvä tapa on järjestää kick off someen!
Näin FutureMarja toimii
1. Ennakkosuunnittelu
Koulutuksissa etukäteen suunniteltu agenda, sisältö ja kysymykset ovat enemmän kuin puolet onnistumisesta.Tutustuminen toimialaan, yrityksen some-kanaviin ja sisältöihin ja kipupisteisiin on minimitaso.
"Olisiko tuo koulutus sellainen, että käydään tämän alan ja meidän yrityksen näkövinkkelistä läpi noita asioita, vai selkeästi yleisluonteinen?"
No sehän on valinta. Räätälöity tuottaa parempaa tulosta asiakkaalle, kun tutustutaan ja tehdään yhdessä sisällöt teidän yrityksen ja koko toimialan kautta. Benchmarkataan huippuja muilta toimialoilta ja kaivetaan dataa.
2. Kysytään etukäteen
Usein yrityksen viestintä ja markkinointi luulevat tietävänsä mitä muut työntekijät osaavat tai haluavat oppia. Ainut keino saada aidosti tietoa, on tehdä kysely ennen kick-offia.
Hyödyt:
- Herätetään henkilöstön kiinnostus
- Kerätään tietoa ihmisten osaamisesta ja toiveista
- Kerrotaan omista some-kanavista perustietoja – läheskään aina eivät ole tuttuja omalle väelle
- Rakennetaan yhdessä koulutuksen sisältöjä
- Voidaan seurata muutosta – erityisesti kun koulutus jatkuu
3. Mahdollisimman moni mukaan
Mitä isompi porukka kick offiin saadaan mukaan, sitä enemmän saadaan erilaisia mielipiteitä ja ääniä keskusteluun. Jokaisessa organisaatiossa on jo useita sosiaalisessa mediassa aktiivisia ja osaavia henkilöitä joiden esimerkki on kullanarvoinen muille.
Kaikkien – myös vastarannan kiiskien – ääntä tarvitaan. Pitää olla kärsivällisyyttä kuunnella myös niiden ääntä jotka eivät vielä ole löytäneet somesta merkitystä omaan työhönsä. Usein ihmiset vasta yhteisessä sosiaaliseen mediaan keskittyvässä tilaisuudessa pääsevät näkemään somen hyödyt koko organisaatiolle.
Kokemuksesta voin sanoa, että puolet niistä ihmisistä jotka ovat kick offissa kädet puuskassa ja epäileviä, muuttavat mieltään vähintään kolmannella tapaamiskerralla. Eli tässä tuli jo kerrottua, että yksi kick-off ei yleensä riitä.
4. Tunnetta peliin!
Innostavat esimerkit muilta aloilta, kilpailijoiden tekemisten läpikäyntiä, omien kanavien tutkimista. Kouluttajan innostava ja rohkaiseva tyyli sekä osallistujien keskustelu luovat yhdessä flown ja fiiliksen, että some on iso mahdollisuus myös meille. Enemmän kuin sata jänistä, on omien työntekijöiden onnistumistarinat - tai kokemukset, koska niihin on helppo samaistua.
Jotta minkään organisaation sisällöt saavat huomiota ja lähtevät leviämään, tarvitaan tunteita herättäviä sisältöjä. Sama pätee koulutustilanteessa. Keskustelu ja mielipiteet kuuluvat somen aikakaudelle. Tunteet kuuluvat työpaikalle ja someen.
5. Etukäteen mietityt workshopit
Määritellään yhdessä tavoitteet koulutukselle ja workshopeille
- Kerrotaan tavoitteet osallistujille
- Käydään läpi työmenetelmät ja yhteisen työskentelyn pelisäännöt
- Annetaan ihmisille mahdollisuus keskusteluun
- Kunnioitetaan erilaisia mielipiteitä
6. Jatkuvuus
Tunne siitä että homma jatkuu, saadaan yhteiseen tietoon hyvillä yhteenvedoilla ja next steps -linjauksilla.
Porukan kokema yhteisen tekemisen draivi jatkuu some-kanavien ylläpitäjien ja sisällöntuottajien säännöllisillä tapaamisilla.
Kick offin jälkeen organisaatiossa jatketaan hyvin alkanutta matkaa syvempään osaamiseen ja tuloksellisempaan tekemiseen.
Ja palautettakin on tullut:
Kiitos loistavasta koulutuksesta. Koulutus oli oikein hyvä ja saatiin paljon uusia ideoita meidän sometekemiseen. Some-ryhmään on ilmoittautunut uusia jäseniä ja yksi uusi Facebook-sivu on jo perustettu.
– Elina Hietala, Marketing Specialist, Uponor Suomi Oy