Sosiaalisen median trendit 2018

19.04.2023

Kuluvana vuonna sosiaalisen median yrityksissä tapahtui muutamia merkittäviä asioita. Facebook houkutteli Snapchatin käyttäjiä Instagramiin, Yhdysvaltojen presidentti linjasi vahvasti politiikkaansa 140 merkillä Twitterissä ja Apple muutti uusimmilla puhelinmalleillaan tavan, jolla olemme yhteydessä mobiilisti. Ensi vuonna sosiaalinen media on itsevarmempi kuin koskaan ja aiheuttaa lisää hajaannusta, sillä lukuisista uusista teknologisista edistysaskelista tulee valtavirtaa.

Tässä TOP 7 sosiaalisen median trendiä johon sinun kannattaa valmistautua, sillä vuosi 2018 alkaa ihan pian.

Lisätyn todellisuuden esiinmarssi

Apple julkisti uudet mobiilimallit: iPhone 8 ja iPhone X. Molemmissa laitteissa on uusi siru joka mahdollistaa käyttäjille ilmiömäisen lisätyn todellisuuden kokemuksen. Samaan aikaan kun lisätty todellisuus jatkaa vaikuttamistaan mobiilipeleissä, on todennäköistä, että sosiaalisen median kanavat löytävät tavat hyödyntää uutta teknologiaa. Esimerkiksi ajateltavissa on että Snapchat tai Instagram julkaisevat pian filttereitä joilla voit ottaa selfien ystävän tai julkkiksen kanssa lisätyn todellisuuden avulla. Yrityksille ja brändeille tullee pian mahdollisuus heijastaa tuotteitaan sosiaalisen median käyttäjien koteihin uuden teknologian avulla.

Instagram Storiesin suosio räjähtää

Yli 200 miljoonaa ihmistä käyttää Instagram Storiesia joka kuukausi. Se on 50 miljoonaa käyttäjää enemmän kuin Snapchatilla.

Huomaa: Instagram Stories on ollut olemassa vasta vuoden!

Tätä menoa lähes puolet kaikista Instagramin käyttäjistä tulee käyttämään Storiesia vuoden 2018 loppuun mennessä. Sehän tarkoittaa, että ne brändit jotka haluavat herättää Instagramin käyttäjien huomion, ottavat Instagram Storiesin osaksi markkinointiaan. Tutustu Instagram-kurssin sisältöön.

Vaikuttajamarkkinointi kasvaa

Yli 90 prosenttia brändeistä jotka palkkaavat vaikuttajamarkkinoijia, pitävät sitä menestyksekkäänä. Yritykset kuten North Face, Hubspot ja Rolex käyttävät sosiaalisessa mediassa näkyviä vaikuttajia tavoittaakseen uusia yleisöjä ja sitouttaakseen suhdetta nykyisten asiakkaiden kanssa. Vaikuttajamarkkinoijat ovat siis henkilöitä, jotka esimerkiksi bloggaavat, vloggaavat tai jakavat sisältöjä Instagramissa. Henkilöitä, joilla on suuri seuraajamäärä sekä houkutteleva ja vakuuttava oma brändi.

Sukupolvi Z tulee

Tuore Goldman Sachsin tutkimus paljasti, että sukupolvi Z on monille yrityksille arvokkaampi kuin milleniaalit (1983-2000 syntyneet). Nyt vanhimmat Z-sukupolven edustajat ovat 22 vuotiaita. He ovat juuri astumassa työelämään joten heidän ostovoimansa kasvaa. Yritykset, jotka tunnistavat tämän, tulevat panostamaan Instagramiin ja Snapchatiin.

Enemmän paukkuja pikaviestikanaviin Messenger, WhatsApp ja Kik

Käsi ylös, jos käytät WhatsAppia päivittäin! Et ole yksin. 2,5 miljardia ihmistä on pikaviestimissä päivittäin. Jos jotain uutta voisi toivoa vuodelta 2018, niin ainakin pikaviestimiin panostamista myös brändeiltä ja yrityksiltä. Tässäkin pätee totuus: "Mene sinne missä asiakkaasi ovat." Ääniavusteiset palvelut, lisätty todellisuus, chatbotit tarjoavat mahdollisuuksia yhä persoonallisempaan palvelu- ja ostamiskokemukseen.

Nyt LIVEen baby!

Se mikä oli aiemmin pienen piirin kikka, on nyt osa sosiaalisen median valtavirtaa, nimittäin live-lähetykset. Ne ovat kiinnostava tapa saada seuraajien huomiota, mm Facebookissa algoritmi suosii live-videoita. Esimerkiksi Goruck, reppu- ja ulkoilutuotteiden valmistaja on lisännyt tavoitettavuuttaan striimaamalla kiehtovaa sisältöä Facebookissa. Tuhannet ihmiset seurasivat 48 tunnin lähetystä viimeisimmästä Endurance kilpailusta. Vuonna 2018 yritykset alkavat tunnistaa live-videoiden voiman ja epäilemättä niiden määrä sisältömarkkinoinnissa kasvaa.

Twitterin kohtalonhetket – vai uusi nousu?

Mitä tapahtuu Twitterille? Seuraajamäärien lasku on tosiasia edelleen. Ihan samoilla sanoilla kirjoitin jo vuosi sitten, mutta ainakin Suomessa Twitterin kiinnostavuus on jopa kasvanut, vaikka käyttäjäjoukko ei ole suuri. Ainakin näin tulkitsee Harto Pönkä, joka on kirjoittanut, että Twitter on kokoaan vaikuttavampi ja siitä kannattaa pitää kiinni. Twitterissä ovat ihmiset joilla on valtaa ja halua vaikuttaa, kuten poliitikot, median edustajat, yritysjohtoa enenevässä määrin sekä viestinnän ja markkinoinnin tekijät ja päättäjät. Merkkimäärän kasvattaminen 140:sta 280:een oli iso muutos. Twitter tarvitsee kyllä muitakin uudistuksia mm mainostyökaluun.

Summa Summarum

Enää ei niinkään puhuta yksittäisistä sosiaalisen median kanavista ja niiden käyttäjämääristä, vaan sosiaalinen media on astunut nextille levelille, jossa mennään entistä enemmän iholle, henkilökohtaisemmalle tasolle, tehdään asioita virtuaalisesti, hyödynnetään uutta teknologiaa lisätyn todellisuuden ja bottien avulla. Sosiaalinen media on luonnollinen osa arkeamme emmekä mieti olemmeko somessa tai pitäisikö mennä someen.

Hyvä uutinen on, että sosiaalisen median kanavat vihdoin joutuvat kehittämään parempaa valvontaa ja johtamista. Rankan kritiikin jälkeen Facebook poisti tuhansia mainoksia, jotka viittasivat Venäjälle. Uutisten mukaan jätti on kuluvana vuonna panostanut ihmisvoimaiseen valvontaan.

Onnea ja menestystä sosiaaliseen markkinointiisi – kohti vuotta 2018 ja sen yli!