Some 2022 some trends

24.04.2023

Millaisia ovat nousevat markkinoinnin käyttäytymismallit, trendikkäimmät somekanavat ja mitä on digimarkkinointi vuonna 2022? Näihin kysymyksiin pyrin vastaamaan omien ja asiakkaiden kokemusten sekä monien maailmalta kerättyjen tutkimusten ja raporttien sekä tuoreiden some-katsausten avulla.

Yhteenvetona sosiaalisen median ja digitaalisen markkinoinnin ja myynnin trendejä pienyrittäjälle 2022, ole hyvä. Lisäsin kunkin teeman loppuun tee ja toimi, ohjeita joilla voit kokeilla trendiä omassa yrityksessäsi.

9 trendiä someen 2022 pienyrittäjälle, mikroyrittäjälle

  1. Somen kanavat ja käyttäjät
  2. Facebookista Meta ja internetin peruskorjaus
  3. Verkko-ostamisesta osa arkea
  4. Tiktokisaatio
 - videot jyrää
  5. Yhteisöt markkinoinnissa
  6. Tunnista asiakkaasi - muutat kaiken
  7. Money talks
  8. Livestriimaa tuotteesi sinne missä asiakkaasi ovat
  9. Brändilähettiläät, sisällöntuottajat arvoon
  1. Somen käyttö on Covid19 pandemian aikana kasvanut 2020 ja 2021

MARK - Markkinointiliiton somen trendit webinaarissa 27.1.2022 kerrottiin, että suomalaiset viettivät 80 % enemmän aikaa somessa 2021 kuin aiemmin ja etenkin vanhempi ikäpolvi eli yli 50-vuotiaat on kuluttanut somea yli 50 % enemmän kuin ennen pandemiaa. Eikä ihme, sillä työnteko ja yrittäjyys on monien asiantuntijoiden osalta siirtynyt etäilyksi.

Kodin seinien sisäpuolella on lusittu töissä ja vapaa-aikana enemmän kuin koskaan ennen. 58 prosenttia työllisistä oli tehnyt työtä kotoa käsin, yli puolet heistä päivittäin. 93 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista käytti internetiä ja 82 prosenttia käytti useasti päivässä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen vuoden 2021 väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksesta.

Statistan tilasto lokakuulta 2021, jossa näkyy maailmanlaajuisesti somekanavien suosio. Suomalaista tilastoa 2021 somekanavien käyttäjistä ei ole vielä tätä kirjoittaessani löytynyt, raportoin siitä myöhemmin erikseen.

Facebook on hämmentävän sitkeä pitäen ykköspaikkansa vuodesta toiseen. Se on vakiinnuttanut käyttäjämääränsä. Ei kasvua, mutta ei suurta romahdustakaan. Jos Facebook ei löydä tapaa puhutella nuorempia, sen käyttö tulee väistämättä vähenemään. Facebookin omistama Instagram on kasvattanut vauhdilla suosiotaan ja houkuttelee edelleen nuorempia mutta myös kaikenikäisiä käyttäjiä.

2020 Facebookin käyttäjiä on Suomessa noin 2,9 miljoonaa, Instagramilla noin 2 miljoonaa. YouTubessa käyttäjiä 3,1 miljoonaa ja Linkedinillä vajaa 1 miljoona. Twitter näyttää laskevaa trendiä, vuonna 2020 noin 1 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää. TikTokin kasvuluvut kiinnostavat, sillä se toi iloa ja valoa monen korona-arkeen ja kasvulukuja odotellaan. Meemit lähtivät leviämään TikTokista muihin somekanaviin.

Tee ja toimi: Hyvin moni pienyrittäjä pärjää vielä vuonna 2022 Facebookilla ja Instagramilla ja toimivilla ja hakukoneoptimoiduilla verkkosivuilla ja toimivalla verkkokaupalla. Toimialasta ja bisneksen luonteesta riippuen. myös Linkedin ja YouTube ovat tehokkaita. Perehtyminen TikTokiin on investointi tulevaisuuteen, etenkin jos asiakaskunta on nuorta.

2. Meta ja somen peruskorjaus

Facebook perusti 2021 Metaversen, jonka alle pyritään häivyttämään yhtiön mainekohuissa ryvettynyttä Facebookia. Metan sateenvarjon alla Facebook, Instagram, Messenger ja Whatsapp jatkavat kuitenkin omilla nimillään.

Lainsäätäjät ympäri maailmaa ovat heräämässä Facebookin ja muiden jättien ylivaltaan ja oli ilo lukea Helsingin Sanomien 30.1.2021 jutusta, että internetin peruskorjaus on alkanut. EU on ollut etujoukoissa ja nyt odotetaan, että monen somejätin syntysijoilla Yhdysvalloissa kilpailulainsäädäntö puuttuu asiaan.

HS 30.1.2022: Jättimäiset teknologia­yhtiöt ovat muovanneet maailmaa ja ihmisten ajattelua lähes 15 vuoden ajan. Mark Zuckerbergin yhtiöllä on lupa kerätä miljardien ihmisten yksityisiä viestejä, päättää mitä viestejä kukin näkee ja millä logiikalla. Teknologiaoptimistisessa ajattelussa uskotaan, että yhtiöt itse säätelevät itseään. Se ei ole toiminut. Kilpailua ei ole syntynyt riittävästi. Ihmiset ovat jumissa suurimmissa palveluissa, koska kaikki muutkin käyttävät niitä. Verkostovaikutuksen vuoksi suurin yhtiö korjaa koko potin.

Tee ja toimi: Varaudu muutoksiin ja vaihtoehtoihin. Miten somejättien toimintaan pystytään vaikuttamaan ja korjaamaan sekä miten se vaikuttaa meidän arkeemme, yrittäjyyteemme, mainoksiin ja myyntiin. Seurantaa ja reagointia.

3. Verkkokaupan kasvu

Tilastokeskuksen 2021 väestö- ja viestintätekniikan käyttö tutkimuksen mukaan 57 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista oli ostanut jotain internetistä viimeisten 3 kuukauden aikana. Erilaisia palveluita ostaneiden osuus supistui ja tavaroita ostaneiden osuus kasvoi.

Tee ja toimi: Miten sinä myyt verkossa? Oletko luonut digitaalisen ostopolun asiakkaallesi? Jos ei sinulla ole verkkokauppaa, voisiko olla?

4. Tiktokisaatio

Nopea, videomuotoinen tarinankerronta, erilaiset filtterit ja haasteet, tanssit, meemit. Videon läpimurto on myös TikTokin suuren suosion takana ja luovat uutta sisältökulttuuria tiktokisaation keinoin. Kiinalaisomisteinen kanava kasvaa sillä vauhdilla, että tarvitset tietoa hyvin nopeasti, kun haluat valloittaa uusia sukupolvia asiakkaaksesi. Somen kilpahevoset TikTok ja Instagram avaa palvelujen eroja.

Tutustu tiktokkaajiin:

HraKauppias, K Citymarket Malmin kauppias

Auri Katariina, siivouksen kuningatar

Hydraulicpreschanel, Youtubesta tuttu murskaaja, me murskaamme kaiken.

Jennifererica, testausta ja ihmettelyä TikTokissa

Ernahuskoo, oman elämänsä kuningatar - pääosassa pylly.

Tee ja toimi: Perusta TikTok profiili ja seuraa esimerkiksi yllämainittuja: Jos et vielä tee videoita, tiedät mitä alat harjoitella juuri nyt. Seuraa mitä Tiktokissa tapahtuu.

5. Yhteisöt markkinoinnissa

Kumpi on tehokkaampi tapa tavoittaa iso joukko potentiaalisia asiakkaita: oman seuraajamäärän kerryttäminen vai brändin vieminen olemassaoleviin yhteisöihin?

Kun olet määritellyt ideaaliasiakkaasi, tiedät myös missä digitaalisilla alustoilla hän viettää aikaa. Esimerkiksi pelaajat ovat vuosia kokoontuneet Twitchissä, kirjallisuuden ystävät, lukijat Goodreadsissa, pyöräilijät kerää yhteen Peloton.

Seuraajasi saattavat olla passiivisia ja oman yhteisön luominen on työn, tuskan ja usein ison rahan takana. Mikset siis hyödyntäisi olemassaolevaa porukkaa, jonka löydät valmiista yhteisöistä? Suomessa Novitan Neulomo kokoaa käsityönystävät yhteisöön. Monelle Facebook-käyttäjälle ryhmät ja keskustelut niissä ovat se ainut liima, mikä pitää käyttäjän mukana. Tik Tokissa on omia yhteisöjä kasviharrastajille, noidille tai tietynlaisten ruokien kokkaajille. Yhteisöt luovat merkitystä ja kokoavat saman arvo- ja kiinnostuksen omaavat yhteen.

Tee ja toimi: Tutki oman palvelusi tai tuotteesi nettiyhteisöjä ja tee suunnitelma miten hyödynnät erilaisia ryhmiä ja erilaisia kiinnostuksen, harrastuneisuuden ympärille rakentuneita yhteisöjä.

6. Tunnista ideaaliasiakkaasi tarpeet

Yksilöllinen ja inhimillinen asiakaspalvelu on yrityksen asiakaspidon ja kannattavuuden peruskivi. Mitä enemmän palvelua automatisoidaan, sitä suurempi on asiakkaan vaade tulla kuulluksi ja palvelluksi paremmin.

Nyt tarvitaan yhteisömanagereita, myyjiä, markkinoinnin analysoijia ja heitä, jotka tuntevat asiakkaat, luovat ideaaliasiakkaalle parempaa palvelua ja pystyvät auttamaan ihmisiä. Hyvä asiakaskokemus syntyy asiakkaan tarpeiden ja tavoitteiden tuntemisesta. Viimeistään nyt on aika luoda ideaaliasiakas. Verkko-ostaja kaipaa sujuvaa kokemusta, mutta vasta odotukset ylittävä, inhimillinen kosketus jättää muistijäljen.

Tee ja toimi: Tunnista ideaaliasiakkaasi, käy läpi asiakkaasi ostopolku pienintä yksityiskohtaa myöden ja paranna jatkuvasti kokemusta ja palvelua.

7. Money talks
Investoi mainontaan, mittaa tuottoa

Totuus on, että yleisön tavoittaminen sosiaalisesta mediasta ilman mainosrahaa on jo mahdoton tehtävä. Ainakin vakiintuneissa kanavissa, kuten Facebook, Instagram ja You Tube.

Tarvitset mainosbudjetin, jotta tavoitat sinulle potentiaalit asiakkaat Tarvitset tietoa asiakkaastasi, tarvitset mainostestausta varten paljon erilaisia sisältöjä, pääosin videosisältöjä. Testaat mikä asiakastasi kiinnostaa ja millaiset sisällöt toimivat. Aloita pienesti ja kasvata yrityksen ja erehdyksen kautta. Ilmaisen somen aika meni jo vuosia sitten.

Viimeistään 2022 tarvitset systeemin, jossa näet mainonnan investointina, jolle odotat tuottoa ja sinulla on ymmärrys miten se tehdään.

Tee ja toimi. Luo 10 erilaista videomainosta. Pistä testiin pienellä budjetilla Facebookissa ja Instagramissa. Katso 2-5 päivän sisällä tuloksia Business Managerissa. Tavoitteesi mukaan poistat toimimattomat mainokset ja pistät paukut sellaisiin, jota yleisösi haluaa nähdä ja joka tuo sinulle ostavia asiakkaita.

8. Live shopping
live streame shopping tai live ecommerce shopping

Verkossa livestriimaaminen ja shoppailun buumi on Aasiassa tosiasia. Yritykset kilpailevat yhä uusilla livestriimeillä jotta saisivat asiakkaiden kiinnostuksen heräämään.

Mitä Live shopping on? Tutustu Live stream shopping Kiinassa.

Liveshoppailu muistuttaa tuttua ostos-TV:tä. Lähetyksen vetäjä, host, esittelee tuotteita yleisölle. Livenä eli reaaliaikaisessa livelähetyksessä yleisöllä on chatissa mahdollisuus kysyä ja keskustella hostin kanssa.

Liveshoppailu on kasvava verkko-ostamisen muoto ja buumi on otollinen 20-30-vuotiaiden parissa, koska he toimivat mobiilisti, ovat tottuneita vaikuttajien kanssa vuorovaikutukseen ja nettishoppailu ja yhteisöt ovat osa arkea.

Liveshoppailun odotetaan moninkertaistuvan tulevina vuosina ja se rantautuu myös Suomeen. Suomesta löysin Kampin kauppakeskuksen Facebook-sivulta Live shopping-videoita. Ne ovat suomalaiseen tyyliin rauhallisia. Kampin hyvinvointiteeman kasvoina toimii Karita Tykkä. Skrollaa Facebookfeedissä joulukuulle, niin näet liveshopping-videoita.

Tee ja toimi: Livestriimaus on pienyrittäjälle taatusti erottautumiskeino 2022, jos vain yleisöä on riittävästi. Pohdi mitä uutta ja kiinnostavaa striimaaminen toisi verkkokauppaasi tai kivijalkaasi? Keitä vaikuttajia voisit ottaa pilottiin mukaan ja selvitä millaisia striimialustoja on ja mikä toimisi sinulla.

9. Nosta brändisi lähettiläät arvoonsa

Maailmassa on jo yli 50 miljoonaa ihmistä, jotka pitävät itseään sisällön tuottajina, julkaisijoina. Englannin kielessä termi on creators. Kuinka paljon Suomessa onkaan jo onkaan sisällöntuottajia? 10 000?

Erikokoiset yritykset ovat jo vuosia tehneet yhteistyötä vaikuttajien kanssa, mutta sisällöntuottajat, joilla on pienemmät yleisöt ovat yhä kiinnostavampia monille brändeille. Sisällöntuottajat luovat alkuperäistä sisältöä jakaakseen osaamistaan tai asiantuntijuuttaan tai vahvistaakseen brändiään, kun vaikuttajat puolestaan julkaisevat sponsoroituja sisältöjä rahan ja suosion vuoksi.

Sisällöntuottajilla on usein rautainen ammattitaito tai osaaminen, josta on aidosti hyötyä ja seuraajat ovat sitoutuneita. Lääkäreitä, juristeja, putkimiehiä, personal trainereita. Osaajia laidasta laitaan.

Tähän voi rinnastaa myös tavallisten kuluttajien nostamisen esiin. Luottamus on avainasemassa ja tavallisiin ihmisiin ja mikrovaikuttajiin on helpompi luottaa. Tutustu myös bloggaukseeni Mitä eroa on yrittäjän ja somevaikuttajan henkilöbrändillä?

Tee ja toimi: Etsi ja houkuttele brändilähettiläitä eli ihmisiä, jotka vilpittömästi fanittavat yritystäsi, tuotettasi tai palveluasi ja haluavat jakaa tietoa somessa omalle verkostolleen.