Trendikkäintä markkinoinnissa 2023 - yllätys yllätys

24.04.2023

Trendikkäintä vuonna 2023 on markkinoinnin ja myynnin perusteiden ja työkalujen ja pikseleiden kuntoonlaitto. Ihan peruspentin hommat rokkaa. Ne, jotka on trendien perässä juostessa jääneet.

Minut tuntevat tietävät, että olen utelias, juoksen trendien perässä. Eräs pomo nimitti minut trendipetteriksi. Seuraan digimarkkinoinnin ja brändäyksen (erityisesti henkilöbrändäyksen suunnannäyttäjiä maailmalla) ja kirjoitan trendeistä sekä koulutan niistä.

Muutos! Stop!

Kaikkien näiden vuosikymmenien ja trendiennustuksien jälkeen olen tajunnut, että kaikkein trendikkäintä onkin laittaa ihan perusasiat kuntoon ja markkinoinnin oleellisimmat palikat töihin, jotta tulosta alkaa syntyä. Olen nimittäin huomannut, että hälyttävän suurella osalla yrityksistä markkinointi ei tuota tulosta, ja sitten kokeillaan yhä uusia kanavia ja mennään trendien perässä. Tai koetetaan tehdä perinteistä markkinointia kalliisti ja tehottomasti. Lehti-ilmoitukset, ostetut sähköpostilistat, kylmäsoittelut ovat valitettavasti edelleen tätä päivää. [Vaikka ovat kalliita ja tehottomia.]

Kuitenkin se yksi asia joka ratkaisee esimerkiksi brändin tunnettuuden, työnantajakuvan tai vaikka myynnin kasvun - voi olla ihan pieni juttu kokonaisuudessa ja löytyä jo olemassaolevasta työkalupakista. Tai vaatii vain fiksausta. Pääosin asiat kyllä tiedetään, mutta niiden kuntoonlaitto on vain jäänyt tekemättä.

Totuus on, että ne yrittäjät, jotka ovat uskollisesti ja johdonmukaisesti tehneet konversiopohjaista mainontaa esimerkiksi Facebookissa, ovat kyllä saaneet tuloksia.

Minä ja muut trendikkäät olemme vuosia ennustaneet Facebookin kuolemaa. Eikä ainakaan orgaanisesta tekemisestä ja markkinoinnista "mummojen" kanavassa ole mitään hyötyä. Ei muuta kuin TikTokiin, podcastit jokaiseen yritykseen, hylätään epätrendikäs sähköpostimarkkinointi sekä Facebook.

Karmea totuus on paljastunut: Suuri osa yrityksistä ei ole laittanut edes markkinoinnin peruskuvioita kuntoon. Siksi trendikkäintä ei ole mennä kiiltävien uutuuksien perässä, vaan pysähtyä, katsoa onko jotain tehtävissä ja vasta kun nämä toimivat, voi vilkuilla markkinoinnin trendejä 2022-2025.

Kuusi markkinoinnin peruspilaria pienyrittäjälle

1 Ihanneasiakkaan tunnistaminen

Asiakkaan motiivi, pelot, tarpeet, halut sekä syyt ostaa juuri sinulta. Kuka on ihanneasiakas? Se tyyppi, joka kiinnostuu sisällöistäsi, kokee että juuri häntä puhutellaan ja reagoi. Profiloi yksi tai useampi ihanneasiakas.

Kun teen kyselyjä asiakkaille aiheen tiimoilta, vastaukset ovat vältteleviä, kuten asiakasprofilointi on työn alla, jotain alkua on tehty tai kohderyhmä on hahmoton.

Tsekkaa ja opi miten luot ihanneasiakkaan.

2 Sisältömarkkinointi HALU vai TARVE

joka palvelee ihanneasiakasta ja on rakennettu asiakkaan näkökulmasta oikein. Huomioi myös miten ja mistä lähtökohdasta asiakkaat tekevät ostopäätöksiä ja huomaa erot. Ettet pistä paukkuja vääriin kanaviin.

Onko se halu vai tarve? Ostan esimerkiksi nuohouspalvelua vain tarpeeseen, mutta tupsupipon, kengät tai korun ostan HALUsta saada jotain uutta kun näen kiinnostavan sisällön tai mainoksen. Tällöin minulla ei ole välitöntä ostotarvetta, vaan teen heräteostoksia. Tuotteen myyjä luo minulle tarpeen ja markkinointia kohdennetaan ilman, että olen pyytänyt sitä. Kun asiakkaallasi on TARVE, hän on itse aktiivinen ja etsii myyjää ja silloin markkinoinnissa on tärkeää löydettävyys Googlessa.

  • Jos palvelua tai tuotetta haetaan TARPEESEEN, panosta hakukoneoptimointiin Googlessa
  • Jos tuotteen tai palvelun hankintaan liittyy HALU, panosta sosiaaliseen mediaan ja mainoksiin sekä vaikuttajayhteistyöhön.

Kun haluat luoda digitaalisen markkinointistrategian, lue tämä.

3 Optimoi verkkosivut ja verkkokauppa

Optimoi sivusi jotta mobiilikäyttäjät ovat tyytyväisiä, sillä lähes 80 % ostoista tehdään kännykällä. Tuota laadukasta sisältöä ja luo looginen rakenne verkkokauppaan.

  • Tuotekategoriat ja kuvaustekstit kuntoon. Tärkein teksti eli tärkeimmät hakusanat heti alkuun.
  • Alasivut, jotka on nimetty hakutermin mukaan.
  • Googlen kuvahakuihin pääset, kun muistat kirjoittaa kuvatekstit sekä lisätä Alt-tekstit sekä huomioit kuvien optimoinnin, jotta lataus tapahtuu välittömästi.

Kun haluat oppia myymään osaamista verkossa, tämä on sinulle.

4 Analytiikka ei auta jos et käytä sitä

Seuraa ainakin liikenteen määrää, välitöntä poistumista sivuilta, liikenteen lähteitä ja verkkokauppiaana myyntiä. Huomioi yksityisyydensuoja ja rajoitukset, kuten esimerkiksi iPhonen käyttäjät, jotka voivat kieltää mainonnan tai seuraamisen eivätkä näy raporteissa. Tutustu myös mittaamisen työkaluihin.

5 Sosiaalisen median mainonta Metassa

Tarvitset: Meta: Ads Manager, Meta Business Manager ja Facebook-sivun ja Instagram-tilin sekä pikselit kuntoon.

Pyhä kolminaisuus

  1. markkinointi kiinnostuneille
  2. uudelleenmarkkinointi jo ostaneille
  3. uusasiakashankinta kylmälle yleisölle

Markkinointi kiinnostuneille (Re-targeting)

Markkinointi aloitetaan heistä, jotka ovat osoittaneet kiinnostuksensa. Jotta voit kohdentaa heille, jotka ovat reagoineet somessa tai vierailleet verkkosivuilla tai verkkokaupassa, tarvitset Meta-pikselin tai Conversions API.n. Sitten luot Metaan kohderyhmiä ja teet mainontaa näille kohderyhmille.

Uudelleenmarkkinointi jo ostaneille (Re-engaging)

eli kohdennat heille, jotka ovat ostaneet kerran ja pyrit ohjaamaan uudelleen verkkokauppaan, jotta he näkevät myös kohdennettua mainontaa. Tässäkin hyödynnät pikseleitä.

Uusiasiakashankinta (Prospecting)

merkitsee sinun tuotteestasi tai palveluistasi autuaan tietämättömille kohdennettua mainontaa. Arvaat varmaan, että se on myös kallista. Tee sitä, jos markkinointibudjettia riittää kahden edellämainitun lisäksi.

6. Sähköpostimarkkinoinnilla suhteita ja kauppaa

Ettei asiakkaasi unohda sinua, on mukava lähettää kirjeitä heille, jotka ovat antaneet siihen luvan. Kun lupa on annettu, asiakkaat kokevat, että sinun kirjeilläsi on heille arvoa. Sähköposti on hyvä tapa pysyä asiakkaiden mielissä ja pitää yhteyttä.

Yhteydenpidon lomassa voit myös tarjota aktiivisesti tuotteita ja tietoa. Tehdä myyntikirjeitä.

Sähköpostilistan kasvattaminen on yksi modernin digiyrittäjän tärkemmistä markkinointivalteista. vuodesta toiseen. Yksi niistä perusasioista, joista ei missään nimessä kannata luopua.

Terveisin, PerusPentti

PS. Digitaalisen myynnin käynnistäminen - näin teet sen. Katso 5 minuutin video.